DreigPaas

Een merkwaardig neveneffect van de staatsgreep zoals die in juli 1617 door Maurits van Oranje werd gepleegd, is de verbondenheid van het koninklijk huis met de steile Calvinisten. Terwijl Maurits haarfijn aanvoelde dat het moment was aangebroken om politieke munt te slaan uit een hoog opgelopen theologisch conflict om zich van Joan van Oldenbarneveld en Hugo de Groot te ontdoen, is dat om raadselachtige redenen door de aanhangers van Gomarus begrepen als een religieuze keuze.

Maurits van Oranje rond 1604
Maar Maurits was een allesbehalve godvruchtig man: Joan Derk van der Capellen tot den Pol noemde de prins niet voor niets een 'overmatig geile boef' want 'in de avond gingen de poorten van het Binnenhof open en werden talloze prostituees binnengelaten om Maurits en zijn officieren te vermaken. Met name populair was de Nagtegaalkamer, maar ook alle nissen en gangen werden gebruikt. Als die allemaal bezet waren deden ze het gewoon op de keien van het Binnenhof.'

De loyaliteit zoals de Calvinisten die de afgelopen eeuwen aan het huis van Oranje hebben getoond, en die zich thans heeft ontwikkeld tot een weergaloos slaafse kruiperigheid, vindt evenwel in omgekeerde richting haar oorsprong in een kil en berekenend opportunisme van de machtsbeluste militair Maurits. Het kleffe hagiografische televisieprogramma Blauw Bloed van de Evangelische Omroep is daar een tenenkrommend voorbeeld van. Daarbij wordt behalve door exotische hoeden en hoge hakken de journalistieke grondtoon vooral gezet door een volstrekte kritiekloosheid. Zo wordt een evidente schoft zoals wijlen prins Bernhard liefdevol de hand boven het hoofd gehouden, in een consequent-historische lijn die teruggaat tot het begin van de zeventiende eeuw.





Toch zou het een vergissing zijn te veronderstellen dat de steile Calvinisten volkomen onmondig hun goddelijk uitverkorenen achterna lopen. Deze fundamentalistisch-gristelijke sekte volgt de gangen van de koninklijke familie wel degelijk, en wel op een uiterst merkwaardige manier. Afgezien van hun abjecte ideeën en standpunten ten aanzien van bijvoorbeeld de positie van de vrouw en homoseksualiteit, meent men het staatshoofd en diens vermoedelijke opvolger af en toe een ferme corrigerende tik te mogen geven. Waar het gaat om hun duister politiek gewroet, ongebreidelde bemoeizucht en grootschalig misbruik van publieke middelen laten zij elk kritisch geluid weliswaar achterwege, tegelijkertijd schrikt men er niet voor terug om de familie met hun dreigende metafysica om de oren te slaan.

Inderdaad: een heuse dreigbrief, en dan nog wel aan het adres van de koningin en de kroonprins. Nadat de Nederlandse Vereniging tot bevordering van de Zondagsrust en de Zondagsheiliging bakzeil had gehaald bij Willem de Overbodige, meende men kennelijk tot zwaarder geschut te moeten besluiten. In een brief roept de evangelist Teun van der Weijden koningin Beatrix en de toekomstige koning en zijn vrouw op tot 'bekering en verootmoediging voor God', maar daar blijft het niet bij. Zoals voor dit soort fundamentalistische kringen zo kenmerkend is, wordt dit appèl namelijk voorzien van een bijbehorend dreigement volgens het principe: kiezen voor het Goede uit angst voor het Kwaad. 'Als er geen bekering komt, komt het oordeel. Weer zal een watersnood ons treffen, liet God mij zien', aldus de geperverteerde evangelist. 'Een ingrijpen van God in de vorm van rampen die ons zullen treffen. Tenzij… er bekering komt en wij terugkeren tot God en Zijn heilzaam woord aannemen', dreigt Van der Weijden ongegeneerd verder.

Het zal de oplettende lezer niet ontgaan dat wij, als seculiere burgers die nimmer om de Oranjekliek vroegen, betrokken zullen raken bij een rekening die hun God kennelijk met hen te vereffenen heeft. Dat wil zeggen, niet de familie zal door een nieuwe watersnood en andere rampen getroffen worden — want zij zullen zich immers gewoontegetrouw weer als eerste uit de voeten weten te maken — maar wíj zullen de klos zijn.


De aanstaande koning kan dus eigenlijk nog maar twee kanten op, ófwel zich 'bekeren verootmoedigen voor God' om zijn(?) onderdanen voor groot onheil te behoeden, ófwel simpelweg niet tolereren dat hij bedreigd wordt door die rare Calvinistische snuiters. In navolging van de goede Romeinse keizer Marcus Aurelius zou koning Willem-Alexander er in het laatste geval goed aan doen korte metten te maken dit vreemde gristelijke bevolkingsdeel. Marcus Aurelius was weliswaar zeer verdraagzaam, maar kon geen enkel begrip opbrengen voor de christenen in zijn rijk, die een kennelijk genoegen schiepen in Het Lijden, zoals afgelopen vrijdag door hen weer eens werd herdacht. Tweeduizend jaar geleden vonden zij het ook al een 'eervol en gezegend lot om met Gods genade, gemarteld en in doodsangst te weten dat God de Heer is, en met verscheurd lichaam en gebroken geest Christus als Gods zoon te erkennen'.

Damnatio ad bestias — veroordeeld tot de wilde dieren, zo luidde dan ook het welwillende oordeel van de wijze Aurelius. In plaats van het Colosseum zou koning Willem-Alexander voor de Nederlandse Calvinisten dan bijvoorbeeld voor de Amsterdam Arena kunnen kiezen. Maar een live uitgezonden event vanuit het Ziggo-Dome zal een gegarandeerd kijkcijferkanon zijn, dat The Passion moeiteloos zal overtreffen.








Olet

De verleiding is te groot om geen melding te maken van vier nieuwe weerspannige parlementariërs die weigeren de onschendbaarheid van de nieuwe koning te beschermen. Immers, binnen twee maanden na de aankondiging van de abdicatie is dat aantal inmiddels opgelopen tot negen. Vier procent van de Staten-Generaal heeft openlijk bezwaar tegen een persoonlijke eed aan de koning, hetzij om praktische redenen zoals vakantie, hetzij omdat dit feodale gebruik als ongepast wordt ervaren. Met gemiddeld twee procent weigeraars per maand plus nog een maand te gaan voor de inhuldiging kan er onderhand rustig gesproken worden van een anti-monarchale veenbrand.





Minder opmerkelijk nieuws is de ongewoon harde toon die de NOS-blogger Piet van Asseldonk vandaag aanslaat over de koninklijke financiën. De uitkering van moeder gaat geruisloos over op zoon, terwijl de vergoeding voor koningin Máxima (het is wel even wennen) substantieel zal stijgen. Van Asseldonk stelt dat de riante vergoedingen in het huidige tijdsgewricht naar alle waarschijnlijkheid minder gemakkelijk het parlement zouden zijn gepasseerd, omdat immers iedereen geacht wordt de broekriem aan te halen. Alle uitkeringen zijn overigens vrij van belastingen, en terloops schat Van Asseldonk het privévermogen van de familie op 'bijna een miljard' Euro. Nu is dat laatste een van de best bewaarde geheimen van de familie: stelde wijlen prins Bernhard dat bedrag voor Forbes Magazine geërgerd nog naar beneden bij tot 'slechts' 250 miljoen, Ronald Plasterk berekende eens dat hun vermogen wel eens zo'n 9 miljard zou kunnen bedragen. Wat de juiste hoogte ook zijn mag, ook dat vermogen is onbelast. En precies daarover wil ik iets nadrukkelijk onder de aandacht brengen, omdat iedereen daaraan voorbij lijkt te gaan.

Volgens het tweede lid van artikel 40 van de grondwet is het vermogen van deze overgeprivilegieerde familie inderdaad vrij van belastingen,

MITS:

dat vermogen wordt gebruikt voor de uitoefening van hun functie.

Lees het wetsartikel er nog maar eens goed op na: 'De door hen ontvangen uitkeringen ten laste van het Rijk, alsmede de vermogensbestanddelen welke dienstbaar zijn aan de uitoefening van hun functie, zijn vrij van persoonlijke belastingen'. Nu wil het geval dat alle kosten die worden gemaakt voor de uitoefening van hun functie reeds worden gedekt door de zogenaamde B-component van hun inkomen — dus? Inderdaad ja. En neen,— dit is geen monarchie'tje pesten, maar gewoon een redelijk verzoek tot uitvoering en handhaving van een wetsartikel.


God zij met... ons?
De conclusie is even logisch als onvermijdelijk, namelijk dat geen enkel bestanddeel van hun privévermogen dienstbaar kán zijn aan de uitoefening van de functie, en dat dus het gehele vermogen zou moeten worden belast. Ik schrijf hier opzettelijk 'zou moeten', omdat iedereen wel op z'n klompen aanvoelt dat hier evenmin belasting over wordt betaald, maar dat geen enkele Minister van Financiën zijn of haar vingers hieraan zal durven branden,— laat staan een eenvoudige belastinginspecteur. Maar toch: er staat wat er staat en zo is het wettelijk geregeld. Een heffing met terugwerkende kracht van 1,2% over een miljardenvermogen zal de staatskas — in een tijd dat de minima hun medicijnen niet meer kunnen betalen en sommige kinderen zonder ontbijt naar school moeten — meer dan welkom zijn.

Een daad stellen door de eed bij de inhuldiging te weigeren is fraai, maar nu is het wachten op de parlementariër die de moed heeft om de vermogensrendements-heffing op het vergaarde kapitaal van de familie in de Kamer ter discussie te stellen. Of beter nog: opeisen. Met de wet in de hand.








Staatshygiëne

Bij de algehele hysterie in de aanloop naar de inhuldiging zijn er gaandeweg steeds meer tegengeluiden te horen, waarbij de roep om een democratie zonder monarchaal Fremdkörper zich steeds scherper aftekent. Ondanks de krampachtige pogingen heel Nederland aan het oranje-infuus te krijgen sijpelt langzaam maar zeker het besef door dat een gekozen staatshoofd niet meer — maar ook niet minder — is dan een heel redelijke eis die gesteld mag worden aan een volwassen democratie. Een president aan het hoofd van republiek als alternatief voor de koninklijke horrelvoet aan onze parlementaire democratie is echt niet teveel gevraagd,— maar waarom eigenlijk?

Het fabeltje dat de monarchie enorme opbrengsten genereert is inmiddels wel ontzenuwd, maar zelfs al zóu er inderdaad sprake zijn van een economische meerwaarde van een koningshuis: het geeft eenvoudigweg geen pas je stemrecht te verkopen, tegen welke prijs dan ook. Het sprookje van de samenbindende functie die een koningschap zou vervullen is herhaaldelijk en op zeer overtuigende wijze door de familie zelf weerlegd, dus ook daar hoeft men niet op zoek te gaan naar een rechtvaardiging voor de eis tot een gekozen staatshoofd. Misschien dan het risico van een incompetente koning, die op grond van geboorte het hoogste bestuurlijke ambt van dit land bekleedt? Ach, ofschoon iedereen inmiddels wel doorheeft dat Willem-Alexander bepaald niet het buskruit heeft uitgevonden, weten we tegelijkertijd dat een heel legertje kundige adviseurs hem voor de allergrootste brokken zal weten te behoeden. Los van het raadsel waarom een land zichzelf dit überhaupt aandoet, resteert nog steeds de vraag: waarom dan eigenlijk een republiek?


Voor een antwoord op deze vraag hoeven we eigenlijk alleen maar de krant open te slaan en een beetje te bladeren om te zien hoe het er in een republiek aan toe kan gaan. Er zijn geen ingewikkelde staatsrechtelijke verhandelingen voor nodig, geen kosten/baten-speculaties, en evenmin een duiding van de verschillen tussen het democratische mandaat van een president en de aangekoekte mythes rondom een middeleeuws koningschap. Neen, slechts een enkel zinnetje uit een gewoon krantenartikel, ditmaal toevallig over de voormalige Franse president Sarkozy. Derde alinea, eerste regel: 'Sarkozy is de onschendbaarheid kwijt die hij als president genoot'. Zó simpel en zó eenvoudig is al een goede reden te vinden voor een democratie met een gekozen staatshoofd.

Volgens onze grondwet is — strikt genomen, en dat is nu juist het hele probleem — alleen de koning onschendbaar, en niet de kliek om hem of haar heen. Staatsrechtgeleerden, waarvan er niet één is die dit schimmige leerstuk juist en eenduidig weet te interpreteren, noemen de onschendbaarheid van de perifere familieleden gemakshalve dan ook maar een 'afgeleide' ministeriële verantwoordelijkheid. Maar formeel valt Willem-Alexander tot 30 april aanstaande niet onder de verantwoording van de premier, en komt de onschendbaarheid van Beatrix per die datum te vervallen. En net als bij Sarkozy zou het omwille van de staatshygiëne een goede zaak zijn als er naast de onafzienbare reeks hagiografieën over Beatrix, ook eens met een wat kritischer blik teruggekeken zou worden op enkele beslissingen die zij gedurende haar regeerperiode heeft genomen. Immers, Beatrix' politieke immuniteit is aan het eind van de volgende maand met het neerleggen van haar functie als staatshoofd formeel opgeheven.

Bij wijze van aftrap geef ik een voorbeeld van een etterende wond waarbij de rol van Beatrix als staats- en regeringshoofd altijd onduidelijk is gebleven.





In juni 1995 heeft de Amerikaanse diplomaat Richard Holbrooke onze koningin gewaarschuwd voor de val van de Bosnische moslim-enclave Srebrenica waar Nederlandse militairen waren gelegerd. Dit nationale trauma werd onlangs op zeer onbevredigende wijze afgerond met de beslissing van het openbaar ministerie om toenmalig Dutchbat-commandant Thom Karremans niet te vervolgen voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden en genocide. Het past een gezonde democratische rechtsstaat om tot op de bodem uit te zoeken wat ons staatshoofd destijds met deze informatie heeft gedaan, zodat we er zeker van kunnen zijn dat zij als lid en hoofd van de toenmalige regering er alles aan heeft gedaan om de moord op duizenden moslimmannen te voorkomen. In het landsbelang zou prinses Beatrix nog dit jaar vóór het zomerreces over deze gevoelige kwestie in alle openbaarheid eens stevig aan de tand moeten worden gevoeld.

Een staatshoofd dat niet alleen politieke macht heeft, maar ook de bijbehorende verantwoordelijkheden kan dragen, wier houdbaarheidsdatum van haar immuniteit komt te vervallen op het moment dat zij terugtreedt is niet meer dan gebruikelijk in een republiek, maar echter volstrekt ondenkbaar in een monarchie. Alleen dat al is reden genoeg om per onmiddellijke ingang een gekozen staatshoofd te eisen.








Beedje

Bij ieder staatsbezoek van ons land aan een republiek word ik altijd een beetje bevangen door een gevoel van plaatsvervangende schaamte. Dat ongemak wordt veroorzaakt doordat ik mij als burger vertegenwoordigd zie worden door iemand die niet is gekozen bij iemand die wél over een legitiem democratisch mandaat beschikt. Omdat de Nederlandse staatshoofden een onvoorstelbaar laag ontwikkeld gevoel voor schaamte hebben, doe ik dat dan dus maar even voor ze. Maar vervelend blijft het wel.


Dat gevoel van vervreemding neemt toe op een moment als vandaag, waarbij onze aanstaande koning de inauguratie van een andere monarch bijwoont. De katholieke kerkvorst is namelijk wél gekozen, weliswaar in een hele rare traditie en door een college van kardinalen van vaak zeer twijfelachtig allooi. In tegenstelling tot de Nederlandse koningen bekleedt de paus zijn heilige stoel niet op grond van populariteitspeilingen onder de aanhangers van het katholieke geloof, maar is toch op de een of andere manier gekozen. In ieder geval een beetje.

Nu was een gekozen koning in de oudheid niet ongebruikelijk, bepaald niet zelfs. Zo verhaalt de bijbel al van de eerste koning Saul, nadat God de Israëlieten opdracht gegeven had 'uit hun midden een koning te kiezen'. In de middeleeuwen was zo'n gekozen koning meestal wel een beetje de sufferd van de familie, want de omringende adel wilde immers geen al te krachtige figuur boven hen. Gekozen of niet: een koning moest zeker geen sterke persoonlijkheid zijn en vooral goed zijn te manipuleren. Als zodanig voldoet Willem-Alexander dus uitstekend aan zo'n middeleeuws koningsprofiel, hoewel het natuurlijk een allesbehalve geruststellende gedachte is.





Intussen rommelt het thuis gestaag verder. Op de achtergrond van de hysterie rondom de inhuldiging, de voorbereidingen van het nationale feel good moment, de onophoudelijke stortvloed van pamfletten en oranjeprullaria, tekenen zich de contouren af van een decor dat steeds grimmiger wordt. Alle politieverloven zijn inmiddels ingetrokken, wier bevoegdheden onder verwijzing naar een 'substantiële' terreurdreiging aanzienlijk zijn vergroot. De familie is bang; bang voor hun flinterdunne SBS-6 mandaat.

Naast de twee onverschillige SP-Kamerleden besloot de Partij voor de Dieren vandaag eveneens om af te zien van een eed van trouw aan onze nieuwe koning. Maar toen het clubje van Thieme meedeelde dat zij — in tegenstelling tot de SP'ers — echter wél de inhuldiging wilde bijwonen, brak er bij de organisatie toch even een lichte paniek uit. Hun oplossing is echter even simpel als potsierlijk: de PvdD'ers krijgen geen plaats tussen de andere parlementariërs in de kerk en worden gewoonweg niet opgeroepen om te eed te zweren.


Achter deze daad van de PvdD schuilt echter een allesbehalve republikeinse gedachte, en is bovendien beduidend minder heroïsch dan zij op het eerste gezicht lijkt. Immers, iedereen weet dat Thieme c.s. de eed weigert omdat de koning een hermelijnen mantel zal dragen, en haar partij de koninklijke rechten niet wenst te beschermen waar het om zijn jachtlust gaat. Maar in plaats van dat ronduit te verklaren en haar plaats tussen haar collega-kamerleden op te eisen alsmede te persisteren om toch opgeroepen te worden omdat de inhuldiging immers formeel een vergadering van de Staten-Generaal is, laat Thieme zich gedwee tussen het publiek plaatsen. Als reden geeft Thieme nu op dat zij bij haar installatie als Kamerlid reeds trouw gezworen heeft aan de grondwet, om vervolgens Beatrix met een guitige glimlach te parafraseren: 'Anders zou het een toneelstukje worden'. Maar het is van tweeën een: ófwel de eed weigeren omdat je wel wat beters weet te verzinnen dan al die rare poespas op je vrije dag, ófwel de eed weigeren om een helder politiek signaal af te geven.


'Om het feestje niet te missen' je principiële bezwaren tegen de monarchie niet durven uitspreken; 'om het feestje niet te missen' je als gekozen lid van de Staten-Generaal opzij laten duwen; 'om het feestje niet te missen' de kans laten liggen om drie oorverdovende stiltes te laten vallen tijdens de eed van trouw,— maar om het feestje niet te verpesten echter wél driewerf 'hoera' roepen voor de nieuwe koning. Thieme kiest er daarom liever voor om de eed slechts een beetje af te leggen. Een beedje om geen feestje te hoeven missen, dat is pas écht een toneelstukje.

Daar is inderdaad weinig heldhaftigs aan.








Koningsniet


Zang: Jacoba de Graeff-Bicker | Luit: Wendela de Witt-Bicker | Tekst: G.J. Heering/Wendela de Witt-Bicker

Wilhelm en zijn Argentijnse vrouwe
Zij zijn van duister bloed.
De kroon ons door de strot te douwe
Door hen en hun gebroed.
Geen prince van Oranje
Wordt hier getolereerd!
Geen koning, hof met franje;
Ik blijf vrij en onverveerd.
Met schild en knuppel in de klauwe
Zien dienders op ons neêr.
De Republiek getrouwe
Stel ik mij fier te weêr.
Dat ik doch vroom mag blijven,
Standvastig t'allerstond.
Die poppenkast verdrijven —
Van Neêrlands Platte Grond!





  • Meegalmen met de hand op de borst doe je met de Karaoke-versie.
  • Zelf priegelen op kwintvedel, neusfluit of zingende zaag? Hier wat noten.
  • De MP3 voor op je aaipot vind je hier. (2,3 Mb)



Sponsor

Het blijft toch altijd een opmerkelijk duo: de zelfverklaard goddelijk uitverkoren familie en geld. Wie de financiën van deze exclusieve leveranciers van Nederlandse staatshoofden een poosje volgt, zal ongetwijfeld ook zijn opgevallen dat zij werken volgens het beginsel: zo veel mogelijk er in, en zo min mogelijk er uit. Dan word je vanzelf rijk, héél rijk. Zodra ergens kosten ontstaan dan treden er allerlei mechanismen in werking om die overal uit te laten komen, behalve bij de familie. Zo staat bijvoorbeeld in het Financieel Statuut Koninklijk Huis dat iedere vliegreis van het staatshoofd altijd in het landsbelang is. Laat de voorgaande zin even goed op u inwerken, en denk dan bijvoorbeeld aan het regeringsvliegtuig dat onderweg is naar Lech voor een skivakantie. Die wintersport is dus in het landsbelang, en derhalve betalen de burgers daarvoor. Op deze wijze worden er jaarlijks honderden miljoenen over de schutting gegooid, maar wie om bonnetjes durft te vragen krijgt te horen dat die achter de paleismuren liggen.


Een belangrijk aspect van de eschatologie van het koningschap is het volstrekt willekeurige moment dat een koning abdiceert, als betrof het de weliswaar aangekondigde maar toch onverwachte wederkomst van de Messias. De koning heeft met niemand wat te maken en trekt zich nergens iets van aan; het tijdstip wordt gewoon meegedeeld aan de premier en die zoekt het verder maar uit. Televisiezenders worden opgeschort, agenda's geplunderd, het hele land in rep en roer,— maar waarom eigenlijk? Strikt genomen betreft dit een zuivere privé-aangelegenheid, want uiteindelijk heeft niemand hier ooit om gevraagd. Binnen de familie is kennelijk een besluit genomen — erg leuk voor hen — maar wat heeft de Nederlandse burger daar goed en wel mee te maken? Inderdaad helemaal niets, althans, dat zou je zo zeggen. Want in omgekeerde richting moet de familie wél wat van de burger. Juist ja: hun geld.

Arme Eberhard. Krijgt uitgerekend híj dat hele circus op z'n bordje geschoven, en dan is hij ook nog eens lid van het Republikeins Genootschap. Ook dat nog. Ditmaal kost het privéfeestje de Amsterdamse gemeente € 7 miljoen, ongeveer twee keer zoveel als de vorige troonswisseling. Eberhard dacht dat wanneer hij het bedrag misschien heel snel zou uitspreken, het daardoor minder zou lijken. Beatrix wil echter koste wat kost geen herhaling van de oorlogstaferelen zoals bij de vorige troonswisseling, dus 40.000 man politie is dan zeker geen overbodige luxe. Bovendien, zo voegde de republikeinse burgervader er haastig aan toe, in Zweden kostte het 25 miljoen en in Engeland maar liefst 1,4 miljard. Oeps! Die 25 miljoen bleken Zweedse kronen te zijn geweest, en bovendien betaalde de Zweedse koninklijke familie daarvan nog eens de helft. En in Engeland bleek dat astronomische bedrag de totale impact op de nationale economie te zijn geweest, omdat in het hele land die dag namelijk niet gewerkt werd.



AT5: De vergissing van het Republikeins Genootschap-lid Eberhard van der Laan


Wat nu te doen? Ondanks de blanco cheque houdt de regering als nooit tevoren de hand op de knip, en een rekening bij de familie uit laten komen — zelfs als het om hun eigen feestje gaat — is nu eenmaal niet gebruikelijk in dit land en daarom dus uitgesloten. Maar gelukkig is Eberhard creatief, want Eberhard is op zoek naar sponsoren. Jawel, u leest het goed: bedrijven die de inhuldiging willen financieren als sponsor. Zoals u weet is een sponsor iets anders dan een donateur, want een sponsor wil immers iets terug voor zijn geld. Kortom, Eberhard is niet op zoek naar giften, maar naar bedrijven en instanties die zichzelf kunnen exposeren bij dit unieke media-event. Precies zoals voetballers met reclame op hun shirts rondlopen en bij belangrijke wedstrijden alle hoeken en gaten worden opgevuld met commerciële mededelingen, zo zal het de bij komende inhuldiging dus ook gaan.





Statig schrijdt de vorst de Nieuwe Kerk binnen, terwijl de camera inzoomt op zijn hermelijnen mantel waarop over de volle breedte het Unox-logo staat afgebeeld. Eberhard had zelfs de keus tussen 'Dat kan alleen maar Unox zijn' of 'Wie rekent koopt bij Wibra', maar koningin Máxima vond de slagzin van de kledingwinkel niet zo erg smaakvol voor op een hermelijnen mantel. Close-up tijdens de eed van de kersverse vorst, en op de voorzijde van de kroon leest het thuispubliek 'Deze kroon wordt mede mogelijk gemaakt door Shell — Waar u stopt, gaan wij verder!' Intussen fluistert Kysia Hekster de kijkers toe dat de Staatloterij een nieuwe Opel Astra verloot ('Wir leben Autos!') onder degenen die het juiste aantal diamanten op de kroon weet te raden — dus nú meedoen op het tweede scherm! En vlák voor het moment dat Willem-Alexander zijn eed op de grondwet aflegt gaan we er even tussen uit voor de reclame. Tot zo!


Maar dan die arme leden van de Staten-Generaal. Iedereen die zweert met de formule 'Zo waarlijk helpe mij God almachtig' is contractueel verplicht om daar direct achteraan te zeggen '...maar Reaal regelt het allemaal!' Of neem dan die nieuwe eed van de seculiere parlementariërs: 'Graag gedaan,— Super de Boer'. Voor het statige Wilhelmus stonden de bedrijven werkelijk in de rij, en kon Eberhard zijn geluk niet op. Maar het resultaat mag er dan ook zijn, want nog voordat de woorden '...Hèhèp ik altijd ge-ééérd!' in de kerk goed en wel zijn weggestorven galmt er 'Écht Hema!' overheen, toch goed voor maar liefst 'n dikke 5 ton. En tenslotte, in plaats van het gebruikelijke 'Leve de koning! — driewerf hoera' zal de ceremoniemeester ditmaal echter 'Arke punt en el!' roepen, waarop de hele kerk in koor volgt met een jubelend 'Dácht het wel!' — 'Dácht het wel!' — 'Dácht het wel!'

Guitig knipoogt Eberhard naar prinses Beatrix, die goedkeurend terug knikt. Dit is pas écht modern koningschap!