Demokrassie 2012

Misschien is ironie wel de enig juiste houding die voldoende bescherming biedt tegen de taalbrinta die ons tegen het eind van ieder jaar ongevraagd wordt aangeboden, in een geaffecteerde tongval die men nergens anders in het wild aantreft. En misschien is ironie ook wel de gewezen stijlfiguur om er over te schrijven, omdat met een minimale vervorming van de werkelijkheid voldoende distantie in acht kan worden genomen om niet kopje onder te gaan in de gezwollen woordbrij van mevrouw Van Amsberg. Maar helaas blijkt de realiteit weerbarstiger, want die vervorming van de werkelijkheid is helemaal niet zo minimaal. Integendeel: hier en daar lopen haar woorden volkomen uit de rails, vliegen uit de bocht en slaan vijf maal over de kop — en dat alleen maar omdat zij degene is die ze uitspreekt.

Dat dit triviale geneuzel over vertrouwen voortijdig uitlekte omdat de servers van de overheid kennelijk niet te vertrouwen zijn, is nog tot daaraan toe. In elk geval is daarmee wel het sprookje definitief de wereld uit dat ons ongekozen staatshoofd haar onderdanen live zou toespreken; in zoverre is er dus nog best wel sprake van enig geboekte winst. Maar wat uiteindelijk telt is vanzelfsprekend de inhoud, en die is soms ondraaglijk. Als het dan écht moet, laat die deftige mevrouw dan jaarlijks een kerstverhaaltje vertellen, eventueel voorzien van wat aardige anekdotes over haar kleinkinderen zodat de roddelblaadjes van Privé, De Volkskrant, NRC en Story erover kunnen nawauwelen. Desnoods — als mevrouw het écht niet kan laten — dan opnieuw maar weer wat moraliserend geblaat, inclusief haar bijbehorende pseudo-diepzinnigheden.Mevrouw B. van Amsberg over 'gelijkwaardigheid en demokrassie'.


Maar alstublieft: laat haar niet over gelijkwaardigheid en democratie spreken. Niet deze mevrouw. Gewoon niet doen. Géén gelijkwaardigheid, géén democratie en géén beroep op verantwoordelijkheid. Dat zijn allemaal zaken waar juist deze ene mevrouw niet over kan en mág spreken, simpelweg omdat zij als enige in dit land geen flauw benul heeft over wat die begrippen concreet inhouden. Zoals gelijkwaardigheid haar even wezensvreemd is als verantwoordelijkheid omdat zij die nimmer heeft hoeven dragen, zo staat elke democratische notie diametraal op zo'n beetje alles waar deze vrouw voor staat. Vermoedelijk kan zij om die reden het woord democratie ('demokrassie') dan ook niet fatsoenlijk uitspreken. Nog nooit heeft deze deftige dame een stemlokaal van binnen gezien; maar wat nog veel erger is, nog nooit heeft iemand met een rood potlood haar als staats- en regeringshoofd gekozen. Maar toch beschikt zij over politieke macht, die zij ooit — hoe vreemd dat ook moge klinken — als curieus erfstuk in de boedel van haar ouders aantrof,— net zoals anderen een staande schemerlamp kunnen erven. Haar politieke mandaat bestaat slechts uit flinterdunne en uiterst kwetsbare populariteitspeilingen, een mandaat dat uit de aard der zaak ook niet referendabel is.

Niettemin zijn er vele Volkskrantse Hoedemänner die menen te weten dat deze mevrouw 'het zo goed doet' en 'oh, zo wijs is'. Aangenomen dat zij inderdaad zo goed en wijs is, laat haar dan in ieder geval zwijgen over zaken waarvan vaststaat dat zij daar geen verstand van kán hebben.
16 opmerkingen:

 1. Edmond V.O. Katuszwoensdag, 26 december, 2012

  Niet alleen de Volkskrant, maar ook het NOS-Journaal doet de laatste tijd weer driftig duiten in het zakje ter ondersteuning van het voortdurend voortgaande charme offensief.

  Kysia Hekster kon hedenavond geen genoeg krijgen van het opsommen van alle "ellende"* die mevr. Van Amsberg te verduren heeft gekregen dit jaar. Oh zo zielig! (Nou, ja, de meeste journalisten ter plaatse kletsen altijd veel meer dan (strikt) noodzakelijk is; met alleen ja of nee verdien je je brood niet. Maar desalnietemin.)
  Mijn hashtag is #ZumKotzen
  Gegroet, Edmond V.O. Katusz
  * OK, Friso dan even uitgezonderd, dat is echt leed voor die familie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor al diegenen bij wie de kalkoen wat zwaar op de maag ligt is dit artikel wellicht een goed laxeermiddel.

   Verwijderen
 2. Ik kijk met genoegen uit naar de dag waarop dit kankergezwel uit het corpus van ons parlementaire bestel wordt gesneden. Eén ieder die denkt dat het mij om die dame met dat bolkapsel te doen is, geeft haar te veel krediet.

  Aan één ieder de beste wensen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het verbaast mij ieder jaar weer waar zij de moed vandaan haalt met haar belerende gezever. Het getuigt van een enorme arrogantie die zijn weerga niet kent. De NOS manipuleert door alleen juichende berichtgeving weer te geven, kritiek wordt angstvallig verzwegen. Wel kritiek op de Kerstboodschap van de Belgische koning maar over Bea niets dan lof. BAH!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Edmond V.O. Katuszwoensdag, 26 december, 2012

  Misschien is er ergens toch nog wel een wreed tikje gelijkwaardigheid over, want naar verluidt gaat men met elkaar tijdens de Bilderbergconferenties op een soort van gelijke voet om. Maar ja, dan ben ook gewoon onder "your own people" nietwaar. 8-)) en/of 8-((
  Gegroet, Edmond V.O. Katusz

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toch vrees ik van niet, tenzij Beatrix ook wordt uitgenodigd, net als de andere gasten.

   Verwijderen
 5. Weer ff lekker kunnen inhakken op onze koningin? Ik daag je uit 1 "pseudo diepzinnigheid" uit haar fantastische kersttoespraak te noemen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou goed, ééntje dan: 'Geloof is vertrouwen dat ons leven een zin heeft die uitstijgt boven het alledaagse'. Bijt daar je tanden maar eens op stuk, wijsneus.

   Verwijderen
  2. Niet zo: "onze koningin"
   Maar zo: "mijn koningin"
   Bij voorbaat dank.
   Gegroet, Edmond V.O. Katusz

   Verwijderen
  3. Niet onze koningin, maar uw koningin. Spreek voor uzelf.

   Verwijderen
  4. @ Edmond V.O. Katusz & Bas L.

   Jullie comfort deel ik helaas niet, want mijn probleem is nu juíst dat deze mevrouw geheel ongevraagd ook mijn koningin is.

   Verwijderen
  5. Ik weiger dat te erkennen. Juist omdat ik ze niet heb gekozen, vertik ik het ze zo te zien.

   Verwijderen
 6. Brahm's Requiem 'Wie lieblich sind deinen Wohnungen...' werd ten gehore gebracht vòòr aanvang van de Kersttoespraak van Beatrix.
  Wiens keuze zou dat geweest zijn? Heeft het een diepere betekenis?
  Iederéén schijnt zich te concentreren op de tekst van de toespraak.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wereldvreemd? Dat is waarschijnlijk de beste verklaring.
  Je zou ook kunnen denken dat het om een instrinsiek slecht mens gaat maar ik geloof dat ook niet.
  Ingepakt in protocol, afgezonderd in 'hoge' kringen, gelovend in de eigen uitverkorenheid. Al dat geld (grootaandeelhouders o.a. Shell dat miljardenwinsten per jaar produceert) zal wel enige compensatie zijn voor alle toewijdING.
  Beatricks is evenwel een wonderlijk treffende naam.

  IN PRINCIPE is het koningshuis eigenlijk strijdig met grondwetsartikel 3.
  Jawolletjes: die GRONDWET die weinigen gelezen hebben maar die gewoon officieel online staat:
  http://www.st-ab.nl/wetgrondwet.htm
  Tevens bewijs dat het GEEN OPENBARE DIENST is.

  Precies achter gesloten deurtjes wordt de bestaande maatschappelijke betaaldwang-orde veilig gesteld.
  Bilderberg is openbaar bewijs: http://www.bilderbergmeetings.org/participants2012.html
  CHECK HET ZELF en VERTEL HET evt. VERDER!!!

  Het oranje-gevoel krijgt een steeds wrangere bijsmaak, die van uitbuiting. Vroeger ver weg nu ook dichterbij. Uit die verraderlijke comfortzone. EINDE aan externe heerschappij!

  Friso inda koeling is evenwel geen grap. Hoewel er een Halloween-ijsje voor de meisjes op de markt gebracht zou kunnen worden. http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2012/12/majesteit_1.html#more

  BeantwoordenVerwijderen
 8. 1. De staatsrechtelijke positie van de koning wringt inderdaad met de grondwet, maar is pas in rechtstreekse tegenspraak met de Europese.
  2. Om over een grootaandeelhouderschap bij Shell te kunnen spreken zijn gegevens nodig waarover we niet beschikken.
  3. Wat er bij de Bilderbergontmoetingen besproken wordt weten we evenmin. Daarover is dus weinig verder te vertellen.
  4. Met alle begrip voor uw ergernis, maar als u wordt uitgebuit dan is dat niet door oranje. Desalniettemin is deze familie wel zwaar overgeprivilegieerd.
  5. Grapjes over Friso's ongeval worden hier niet op prijsgesteld.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. 1. de staatsrechterlijke positie is vastgelegd in de grondwet, echter direct strijdig met artikel 3
  2. wil ik ook wel meer van weten; wel neem ik waar dat het vermogen standaard te laag wordt voorgesteld.
  Terwijl de Oranjes in de 17e eeuw al met grote voorsprong de rijkste familie waren (volgens Quote)
  3. achter gesloten deuren, maar laat dit geen dooddoener zijn om het niet verder te onderzoeken en erover te reflecteren. Het is een lobbynetwerk waar de zogenaamd gescheiden werelden van politiek, multinationals, massamedia, koningshuizen, advocatenkantoren en denktanks en niet te vergeten banken samenkomen. Let wel: het gaat hier om mensen met beslissingsmacht en lobbykracht.
  4. Het gaat om de structuur van De Kroon waarin de Oranje-familie een spilfunctie vervuld. Afgeschilderd als 'ceremonieel' totdat je verder kijkt, bvb http://www.vrijspreker.nl/wp/2009/10/de-monarchie-ter-discussie/
  5. brrrr!

  BeantwoordenVerwijderen