Prinses PrietPraat

Mogelijk vooruitlopend op de toespraak waarbij het Nederlandse volk aanstaande dinsdag ongevraagd weer op een koninklijk moraliserend vingertje getrakteerd zal gaan worden, werd er vandaag alvast een duit in het zakje gedaan door Petra Brinkhorst. In een kerstcolumn in het Radio 1-programma 'Vroege Vogels' verkondigde Hare Koninklijke Hoogheid Laurentien Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, mevrouw Van Amsberg-Brinkhorst — zoals zij zich tegenwoordig laat noemen (15 woorden, 12 hoofdletters) — dat de mensheid niet zuinig is op de aarde. 'We delven onze hulpbronnen om er ontelbare spullen van te maken die we zonder nadenken weggooien als we ze niet meer denken nodig te hebben'. Volgens prinses Petra kunnen mensen zelf kleine dingen doen, en daarbij denkt ze bijvoorbeeld aan het niet-aannemen van plastic tassen in winkels en wat minder lang onder de warme douche staan. Daarom roept de prinses iedereen op om mee te helpen aan een beter milieu.



Artistieke impressie van
prinses Petra op een ei
Kortom, allemaal uitspraken die niet alleen blijk geven van een grote zorg om onze planeet, maar vooral van een weergaloos scherpe observatie en diepzinnigheid. Zo zie je maar weer eens hoe een waarachtige prinses de zaken toch veel scherper en genuanceerder ziet dan al die suffe onderdanen bij elkaar. Want inderdaad: zonder deze vorstelijke vingerwijzing waren wij nooit op het idee gekomen dat het er met ons milieu niet al te best voorstaat.
In één woord: ge-ni-aal!

Zoals u ziet is het inderdaad erg verleidelijk om ten aanzien van Petra's toespraak een sarcastische houding aan te nemen en er schamper de schouders over op te halen, omdat iedereen immers weet dat als er één clubje mensen is dat werkelijk op álle mogelijke manieren lak heeft aan het milieu, het wel deze decadente familie is. Maar voor de gelegenheid doen we dat eens een keertje niet, en nemen we haar woorden voor wat ze zijn. In beginsel zijn er dan twee posities mogelijk: we nemen de woorden serieus of we doen dat niet. In het laatste geval proberen we niet sarcastisch te worden en trachten we te begrijpen wat de prinses mogelijk dan wél bedoelt.


We nemen de woorden wél serieus
Welaan dan, prinses Petra doet dus een oproep in het belang van onze planeet. En aan wie doet zij die oproep dan wel? Aan iedereen. Achteloos spreekt zij daarbij over 6 à 7 miljard mensen, die 'het gewoon moeten terugbrengen naar hele kleine menselijke handelingen'. Maar 'iedereen' omvat vanzelfsprekend ook de wereldindustrie, met megavervuilers als de Verenigde Staten en West-Europa, maar natuurlijk ook India en China. Als we de woorden van de prinses Petra serieus nemen, en ervan uitgaan dat zij werkelijk meent een oproep aan iedereen gedaan te hebben, wat verwacht zij nu dan eigenlijk? Zou zij wérkelijk denken dat na haar toespraak van vanmorgen heel Nederland nerveus door huis is gaan scharrelen op zoek naar ongebruikte elektrische apparaten die van standby evengoed helemaal uitgezet kunnen worden? Nou goed dan, misschien niet heel Nederland, maar dan beperken we ons tot diegenen die haar toespraak hebben gehoord. Zou er onder die mensen één persoon te vinden zijn die van nu af aan korter gaat douchen? Zou prinses Petra met haar 'oproep aan iedereen' wérkelijk menen dat de fabrieken in Pernis door haar ineens een tandje lager gaan draaien? In Syrië schreeuwen sinds vanmorgen de rebellen vast niet naar het regeringsleger 'Hé jongens, hebben jullie daarnet die oproep van princess Laurentine gehoord? Jullie moeten onmiddellijk ophouden met die vervuilende luchtaanvallen, want ze zegt dat de natuur immers niet kan blíjven geven!' Kortom, het is eigenlijk niet goed voorstelbaar dat de prinses ook werkelijk meent dat zij door haar oproep ook maar íets in beweging brengt.


We nemen de woorden niet serieus

Artistieke impressie van
prinses Petra op een ei
Niet om op voorhand weer eens vervelend over zo'n over het paard getilde nep-prinses te doen, maar gewoonweg omdat we er nu van uitgaan dat Petra misschien wel vindt dat het er met ons milieu slecht voorstaat, maar dat uitdrukt met een even gratuite lichtheid als ieder ander dat zou doen, en de oplossing erin ziet dat de buurman zijn auto wegdoet. Het doet een beetje denken aan het interview met een Amerikaanse gouverneur die gevraagd werd naar wat in zijn optiek de oplossing zou zijn inzake de Midden-Oosten problematiek. Zijn antwoord was ronduit onthutsend: 'Volgens mij moeten alle Israëliërs en Palestijnen gewoon in vrede en harmonie samenleven'. Tja, daar was inderdaad nog niemand opgekomen. Kortom, allemaal welgemeende woorden die desalniettemin niet bedoeld zijn om al te serieus genomen te worden. Prinses Petra spreekt over een kwestie waarover iedereen natuurlijk allang op de hoogte is en waarvan iedereen vindt dat het reuze belangrijk is, waarna diezelfde iedereen vervolgens zijn bordje macaroni uit de magnetron haalt en naar Holland's Got Talent gaat kijken. Het is goedbedoelde nikserigheid; intentieloze holle woorden die zonder enig risico door iedereen kunnen worden uitgesproken. Of niet,— want dat is namelijk volledig om het even. De prinses had vanmorgen evengoed met haar auto een weggetje in een willekeurige polder op kunnen rijden en door het open raampje dezelfde oproep kunnen doen in een volstrekte leegte.





Resteert natuurlijk de vraag: waarom spreekt prinses Petra deze betekenisloze prietpraat dan tóch uit? Het antwoord is, zoals altijd bij deze lieden: ten behoeve van hun beeldvorming. Uit hoofde van haar 'functie' als president van Fauna & Flora International staat zo'n oproep dan namelijk wel netjes. Maar in diepere zin golven de woorden van haar risicoloze oproep echter mee op de ritmiek van een tijdsgewricht dat de volstrekte overbodigheid van een adelstand dicteert — woorden die impliciet een verkrampte rechtvaardiging voor haar bestaan uitdrukken. Petra's 'oproep aan iedereen' om zorgvuldig met het milieu om te gaan moet zodoende een schijn van betrokkenheid opwekken, maar vooral ook een schijn van haar nut suggereren waarmee zij zich voor een moment aan de goede kant van de geschiedenis kan wanen.

Evenals voor de kersttoespraak van Beatrix aanstaande dinsdag geldt hier: het zijn vederlichte, overbodige holle woorden, uitgesproken door volstrekt onbelangrijke mensen.








5 opmerkingen:

lona7 zei

Ik had niet durven hopen de kerstdagen in te kunnen gaan met nog een haarscherp en tegelijkertijd geestig artikel van Wendela over een aangetrouwd lid van de overbodige, milieuverpestende familie.

J.W. zei

Ik dacht dat er geen nieuwe adel meer bij mocht komen. Raar dat Petra dan toch prinses is gewordne.

Wendela de Witt - Bicker zei

Klopt, sinds 1994 al niet meer. Niettemin heeft Beatrix bij koninklijk besluit bepaald dat Petra toch de titel 'prinses' mag voeren, ofschoon zij niet in de adelstand verheven is.

Bas L. zei

Nou daar ben ik mooi klaar mee. Gisteren heeft mijn vrouw een reisje geboekt naar de Canarische Eilanden en nu hoor ik van Laurentien dat wij zuinig moeten zijn met het milieu. Dat houdt in dat we ook niet mogen vliegen. Ik heb een annuleringsverzekering, zal er een Laurentienclausule inzitten en zou ik dan mijn geld terugkrijgen?
Ik houd geld over, want ik douche ook al veel korter dan dat ik gewend ben. Veroorzaakt wel raar haar, want nu kan ik niet voldoende al de shampo eruit spoelen. Maar ja als Laurentien dat soort dingen zegt, moeten wij natuurlijk wel gehoorzamen. Ik neem aan dat iedereen dat doet. Ik heb ook al een karretje aangeschaft voor de boodschappen, wan we mogen geen plastic tassen meer aannemen. Wel vraag ik me af hoe zij nu reizen? Zouden zij nu de trein nemen? Toch eens informeren. Zij zou ook voorlichting moeten geven hoe nu allemaal te handelen. Maar al met al heeft zij mij wel mooi een vakantiereis door mijn neus geboord.

Edmond V.O. Katusz zei

Fijn, u weer terug te z.. te lezen, u werd node gemist!

Gratuite gezwets ter egostreling en poetswerk t.b.v. de moarchie/koningshuis. De hele wereldbevolking drie minuten korter douchen, dat helpt, zeker als je nog zit met de jarenlange naweeën van bijv. zoiets als de Bhopalramp.

Het interessante is trouwens weer, dat de kleine man/vrouw min of meer verantwoordelijk gesteld word en niet het grootkapitaal, de internationale corporaties die rommel maken en verkopen. Nee, wij zijn weer de schuldigen.

Het gros van de wereldbevolking woont in China. Al die mensen willen ook een graantje van de "welvaart" meepikken. Leg hen maar uit dat dit eventjes nu niet doorgaat. En dat is is dus president van Flora & Fauna International. Maar goed, de vice-president is Stephen Fry en die deugt ook nauwelijks voor een dergelijke functie. Ja, wel als BE-er.

Het zit het trouwens mevr. de prinses? Als wij mensen eventjes niets of minder kopen omdat we ons zorgen maken over ons portemoneetje, dan draait de economie niet vanwege gebrek aan vertrouwen. Dus juist wel kopen, wel consumeren en liefst zo veel en zo vaak mogelijk om het verrotte geldsysteem in leven te houden dat drijft op lenen. We moeten juist rommel kopen dat gauw kapot gaat, daar draait de economie beter van. Die arme eigenaren van de plastic boodschappentasjes die moeten toch die paar werknemers niet ontslaan.
Gegrrroet, Edmond V.O. Katusz