Spagaat

En nog steeds herinnert Jorge Zorreguieta zich niets. Ondanks het rapport van Professor Baud waarin stond dat het ondenkbaar was dat hij niet geweten zou hebben van de verdwijningen, martelingen en executies die plaatsvonden onder de regering waaraan hij deelnam. Het huwelijk van zijn dochter met het aanstaande Nederlandse staatshoofd kon volgens toenmalig premier Wim Kok dus ongestoord doorgang vinden.

Die geheugenstoornis werd potsierlijker toen in 1979 de Organisatie van Amerikaanse Staten met een rapport kwam waarin die verdwijningen en moorden werden vermeld. Veel leden van het regime maakten zich na het verschijnen daarvan stilletjes uit de voeten, maar Jorge Zorreguieta bleef gewoon zitten. Mevrouw Zorreguieta bleek echter wél kennis van dat rapport genomen te hebben, maar 'was vergeten het aan haar echtgenoot te vertellen'.

Jorge Zorreguieta pinkt een traantje weg
Kan het nóg potsierlijker? Jazeker. Namelijk toen onze kroonprins — als afgestudeerd Leids historicus — verklaarde zijn schoonvader er immers zélf naar gevraagd te hebben. En die verzekerde hem persoonlijk slechts van drie verdwijningen te weten, maar die waren alle drie weer teruggekeerd. Dus hoe kon meneer de historicus dan bevroeden dat er meer aan de hand was? Tja. Andere inzichten werden losjes terzijde geschoven als 'slechts een mening'.

Ronduit gênant werd het toen meneer Van Amsberg junior meende naar een brief in een Argentijnse krant te moeten verwijzen, die als open bron door iedereen geraadpleegd kon worden. Desgevraagd naar wie de auteur van de brief eigenlijk was, antwoordde de prins parmantig 'Dat weet ik niet'. Die bleek dus van Vidéla te zijn. Met een zorgvuldig geënsceneerd en inmiddels legendarisch geworden 'beetje dom' sloot het hoi polloi Máxima vervolgens in de armen.

Maar nog steeds herinnert Jorge Zorreguieta zich niets. Zélfs niet nu zijn toenmalige regeringsleider met bekentenissen op de proppen komt. Sinds de inwerkingtreding van de Wet Internationale Misdrijven en een internationaal verdrag aangaande gedwongen verdwijningen zou men kunnen menen dat het net zich rond Zorreguieta zo onderhand zou moeten gaan sluiten. Of er een nieuw langdurig onderzoek — met ongetwijfeld Prof. Cees Fasseur als topkandidaat — wordt ingesteld, of dat er wellicht door Max van der Stoel simpelweg een gentlemen's agreement is afgesloten, of men desnoods cynisch en geduldig wacht op een overlijden, doet er eigenlijk niet eens zoveel toe. Een populaire geblondeerde koningin, wier vader op een steenworp afstand in de Scheveningse gevangenis in afwachting van zijn strafproces verblijft, is om die reden eenvoudig ondenkbaar.

Een arrestatiebevel tegen Zorreguieta op Nederlands grondgebied zou de regering in een spagaat manoeuvreren die zijn weerga niet kent. En waar het met een spagaat pijn gaat doen weet iedereen, maar laat dat nu júist het meest onderontwikkelde plekje van onze huidige premier zijn.




6 opmerkingen:

Anoniem zei

Ja en ik wacht vol spanning op de verbijstering van Rutte en Rosenthal over de schaamteloze "bekentenis" van Videla die in de wij-vorm heeft gesproken. Wie kan hij anders met wij bedoelen dan de regering waarvan hij aan het hoofd stond? En kan dan Zorreguieta alsnog opgepakt worden? En zal de sympathie voor de Argentijnse slachtoffers net zo groot zijn als voor de Surinaamse nabestaanden?

verwarde man zei

Boris Dietrich noemt Zorreguieta "etterende wond Nederlandse samenleving"

Met dank aan onze Lippe-/Amsbergfascisten en met steun van minister van staat, oud vakbondsman Wim Kok

Ridder Grootkruis in de Orde van Isabella de Katholieke van Spanje
Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau

Over Isabella van Castilië waar de Koloniale Ridderorde haar naam aan ontleent:

Isabella voerde diverse wijzigingen door. Op 31 maart 1492 tekende ze samen met Ferdinand het Verdrijvingsedict. Hierdoor werden de Joden gedwongen zich te bekeren tot het christendom of te vertrekken uit Spanje. Hoewel velen zich bekeerden en zo hun eigendommen behielden, vertrokken zo'n 160 000 - 400 000 marranos (ook te vertalen als zwijnen). Hun bezittingen werden in beslag genomen.
In 1499 werden ook de moslims voor de keuze gesteld om te zich te bekeren of te vertrekken. Honderdduizenden vertrokken uit Spanje, anderen lieten zich dopen.

Over de ons bovengestelden kan niet worden gecorrespondeerd

Anoniem zei

De heer Zorreguieta is verantwoordelijk geweest voor de Landbouw, wat het belangrijkste export product is van Argentinie. Het is ondenkbaar dat iemand in een dergelijke functie zich nooit verdiept heeft in de wereldwijd gepubliceerde krantenberichten. Heel de wereld wist het. En hij was verantwoordelijk voor het grootste exportproduct van het land: dan weet je gewoon hoe de wereld denkt over zakendoen met Argentinie. Het staat bij wijze van spreken letterlijk in je functieprofiel.

Het is erg vervelend voor Maxima en de rest van de familie. Ook kan Zorreguieta zelf misschien spijt hebben. Maar laat dit dan op zijn minst merken door bescheiden op de derde of vierde rij te gaan zitten ipv op de eerste rij (met het spontane zwaaien erbij!). Hier past een beleefde schuldbewuste bescheidenheid als houding bij openbare gelegenheden... Alleen dan is er een kans dat mensen je laten wegkomen met een dergelijk verleden.

Wendela de Witt - Bicker zei

Een uitzonderlijk milde benadering. Bent u van mening dat Zorreguieta niet voor de rechter zou hoeven verschijnen?

Bas.L zei

Zorreguieta zal waarschijnlijk wel nooit voor de rechter verschijnen. Maar laten wij er dan op een of andere manier voor zorgen dat men niet vergeet. Ik hoop dat de media hier voldoende aandacht aan blijft schenken. Zich bescheiden opstellen in openbare gelegenheden is ook niet gepast. Hij moet helemaal niet in het openbaar verschijnen. En hij zal hier nooit mee weg moeten komen. Denkende aan al dat leed waar hij medeverantwoordelijk voor is. Dat hij zich al zwaaiende vertoont, zegt iets over deze man. Hij geeft hier mee aan geen geweten te hebben.
Wendela weer een schitterend artikel. Blijft u à.u.b. schrijven.

Bas L. zei

Mocht Zorreguieta bij de abdicatie van Beatrix aanwezig zijn, dan graag dit lied i.p.v. het Wilhelmus