Lekker belangrijk

Nederland heeft er sinds kort nog iets bij om trots op te zijn, want in Italië is laatstelijk een pizza naar ons staatshoofd vernoemd. De Napolitaanse pizzabakker Salvatore Di Matteo heeft zijn zogeheten Pizza Beatrice voorzien van een Zuid-Italiaanse ovaalvormige trostomaat, en is momenteel te proeven op het wereldkampioenschap pizzabakken in Napels. Godskolere, wat 'n nieuws.

Terwijl de huizenprijzen blijven dalen en iedereen met ingehouden adem naar Griekenland kijkt, vertoont het Kunduz-akkoord de eerste haarscheurtjes. Maar ons staatshoofd is gelukkig solidair met haar ploeterende onderdanen, en dat helemaal volautomatisch. Haar uitkering is namelijk gekoppeld aan de ambtenarensalarissen, en die worden de komende twee jaar bevroren. Mooi gebaar, nietwaar? Bij ons zijn geen symbolische zelfbezuinigingen nodig zoals in Frankrijk; neen, wij hebben het tenminste écht geregeld.

Kijk, al die ambtenaren wier salarissen bevroren zijn, zul je heus niet horen morren. Immers, is het één gekoppeld aan het ander, dan is het ander dus ook gekoppeld aan het één, nietwaar? Waarom klagen over een bevroren salaris als iedere ambtenaar zijn personele en materiële uitgaven, emolumenten, declarabele kosten en overige doorbelaste uitgaven ook gewoon kan laten doorstijgen? Net zomin als ons staatshoofd zal de ambtenaar daarom ook maar één seconde wakker liggen van zijn bevroren salaris.

Oké, je moet het uiteraard wel in verhouding zien: ruim 8 ton uitkering omdat je toevallig in een bepaalde wieg lag, plus een slordige 38 miljoen — exclusief bewaking, want die zit natuurlijk weer in andere begrotingen verstopt — maar laten we gemakshalve een factor 50 aanhouden, want een ambtenaar betaalt immers wél belasting. Zolang iedere ambtenaar — pakweg — het vijftigvoudige van zijn salaris aan personeel en materieel mag declareren en doorbelasten, vindt hij alles best. En ambtenaren wonen natuurlijk niet in paleizen, nee zeg, stel je voor. Ambtenaren wonen in Nederland gewoon in gratis huizen. Nederlandse ambtenaren zul je dan ook niet horen klagen, zolang ze tenminste ook allemaal hun bootjes kunnen laten verven en hun uitgaven voor luchtvaartuigen van gemeenschapsgeld worden betaald.




7 opmerkingen:

Bas.L zei

Mevrouw van Amsberg krijgt 12.000 euro per dag uitgekeerd. Daar kan je wel de vorst over laten gaan. Past wel bij zo'n ijskonijn.

Anoniem zei

en dan te bedenken dat deze - nu inmiddels ook dwaze - moeder haar eigen letterlijk en figuurlijk brooddronken traditioneel joodsch christelijk trotsch op nederlandsch verzot op geweld kroost al jaren lang de drol in een pannekoek gedraaid als vanouds te doen gebruikelijk desnoods met alle geweld voor laat schotelen onder het mom van : aangebrand en nog niet gaar hou je mond en vreet het maar want het is te vreten

Wendela de Witt - Bicker zei

@ A. Groeneveld
Dank, volkomen helder. Alleen vraag ik mij af hoe u aan die 22 komt.

Edmond V.O. Katusz zei

Die 22 is waarschijnlijk een vergissing. Het moet natuurlijk 42 zijn, dat weet iedereen!
Gegroet, Edmond V.O. Katusz

Wendela de Witt - Bicker zei

U hebt gelijk, ik heb al zo lang niet meer gelift ;-)

Anoniem zei

zaterdag, 26 mei, 2012 .. was het teveel gevraagd om mij met mijn geboortedag, met mijn verjaardag, te feliciteren ?

Wendela de Witt - Bicker zei

Kennelijk