De samenbindende factor

Dat de archaïsche monarchie zeer nadrukkelijk legitimatie behoeft blijkt wel uit de kwaliteit van de argumenten. Wellicht de meest gehoorde bewering — en daarmee tevens de allerslapste — is wel dat de permanent vakantievierende familie 'een samenbindende factor' zou zijn voor ons land. Alsof de Nederlandse samenleving zou imploderen wanneer deze Zelfverklaard Goddelijk Uitverkoren Staatsparasieten eindelijk opgekrast zouden zijn.

Wat Nederland wérkelijk samenbindt tekent zich de laatste maanden, weken en dagen steeds nadrukkelijker af, en niemand die zich er nog aan kan onttrekken: het voetballende Nederlands elftal. Dát is de echte koning van Nederland, zo blijkt. Het bestrijkt een geheel spectrum van spelers, hun vrouwen, trainers, commentatoren, scheidsrechters tot en met het orakelend journaille. Is daar soms wat mis mee? Nee hoor, integendeel.
Wél hinderlijk is dat onze nationale voetbalhelden het synoniem Oranje toebedeeld krijgen. 'Onze jongens', die werkelijk iets kunnen en presteren, appeleren nadrukkelijk aan de mythische Batavieren die manhaftig aan deze kant van de Rijn staan om Nederland te verdedigen, terwijl de familie die de titel 'Oranje' ooit toevallig heeft geërft, krampachtig verwijst naar een historische bevrijdingsmythe waarmee zij totaal niets van doen heeft.

Meeliften, daar zijn zij wél goed in. Als er ergens iets te halen valt — dus niet alleen in materiële zin — dan zit de familie er bovenop. Zo zagen we enkele maanden geleden nog hoe de Elfstedenkoorts met 'Oranje' geïnfecteerd werd door er schaamteloos het koninklijk predikaat op te plakken. Dit perverse statusparasitisme is kenmerkend voor de familie die het zonder enige verdienste geheel en al moet hebben van populariteit.

Thans meldt de pers dat Zijne Koninklijke Vettigheid het EK Voetbal zou boycotten. 'De premier en Willem-Alexander boycotten het EK in Oekraïne vanwege de slechte behandeling van oppositieleider Julia Timosjenko' aldus de berichtgeving. Afgezien van deze lachwekkende suggestie: zou de kroonprins überhaupt weten waar Oekraïne ligt? Dat valt nog te bezien, want in het algemeen beperkt zijn geografische kennis zich tot oorden waar ófwel vakantie te vieren is, ófwel ongestoord gejaagd kan worden op beschermde diersoorten. Hoewel, bij een internationaal sportevenement is natuurlijk wel wat te halen.

Maar de oranje-infectie van het voetbalspektakel is reeds een voldongen feit, en indien de familie het opportuun acht zal het toekomstig staatshoofd niet aarzelen op het erepodium mee te hossen. Boycot of geen boycot.



 
 
 
 

1 opmerking:

Trijn. zei

Bedankt Wendela je verwoord waar ik me al lang aan erger, ik ben geen voetbal fan maar ik snak naar de tijd dat er weer een Nationaal elftal op het veld staat zonder deze vreselijke oranje pakjes. Ze hebben verloren en als ik goed ben ingelicht moeten ze woensdag tegen Duitsland. Ik zie het duister in, het oranje heeft Nederland nog nooit geluk gebracht, alleen maar geld gekost en niet alleen met voetbal helaas. Maar ze beginnen woensdag met het zingen dat ze van Duitse bloed...