Schaamte


Toekomstig staatshoofd Willem-Alexander Claus George Ferdinand Prins van Oranje, Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg, Markies van Veere en Vlissingen, Graaf van Katzenelnbogen, Vianden, Diez, Spiegelberg, Buren, Leerdam en Culemborg, Burggraaf van Antwerpen, Baron van Breda, Diest, Beilstein, de stad Grave, het Land van Cuijk, IJsselstein, Cranendonck, Eindhoven, Liesveld, Herstal, Waasten, Arlay en Nozeroy, Vrijheer van Ameland, Heer van Borculo, Bredevoort, Lichtenvoorde, Loo, Geertruidenberg, Klundert, Zevenbergen, Hooge en Lage Zwaluwe, Naaldwijk, Polanen, Sint-Maartensdijk, Soest, Baarn, Ter Eem, Willemstad, Steenbergen, Montfoort, St. Vith, Bütgenbach, Niervaart, Daasburg, Turnhout en Besançon, tevens Reserve Commandeur der koninklijke marine, Reserve Brigadegeneraal der infanterie van de koninklijke Landmacht, Reserve Commodore van de koninklijke luchtmacht, Reserve Brigadegeneraal der koninklijke marechaussee en adjudant in buitengewone dienst van de koningin en drager van het onderscheidingsteken voor eervolle langdurige Nederlandse effectieve dienst als officier, gooit met een WC-pot.

Handeling / bewering Schaamte
Citeren uit een brief van Vidéla Nee
Beweren dat er slechts 3 personen zijn verdwenen tijdens de vuile oorlog in Argentinië onder het bewind van zijn schoonvader Nee
Doodleuk rondjes geven op de studentenvereniging zonder te betalen Nee
Beweren dat men niet zo vaak in het vliegtuig moet stappen om dat we zuinig moeten zijn op het milieu Nee
In het vliegtuig met zijn mobiele telefoon champagne bestellen via de verkeerstoren in Schiphol Nee
Zonder ook maar enig politiek benul te hebben op grond van geboorte het ambt van staats- en regeringshoofd ambiëren Nee
Op grond van geboorte belastingvrij € 1.386.000 uitkering toucheren, exclusief declarabele en doorberekende kosten plus emolumenten Nee
In een Kapitein Iglo-pak met rinkelende medailles het op een lopen zetten omdat iemand schreeuwt Nee
Een vakantiehuis kopen van € 4.500.000 gemeenschapsgeld tijdens de financiële crisis Nee
Met een WC-pot gooien Ja



Écht? Zou de prins zich écht kunnen schamen? Maar, zoals gewoonlijk, stelt de RVD ons gerust: 'Kroonprins Willem Alexander heeft geen afstand genomen van het wc-potwerpen op Koninginnedag in Rhenen', aldus de Rijksvoorlichtingsdienst in een reactie. Dan blijft er dus maar één ding over,— kennelijk nam hij afstand van zijn bewering dat hij zich schaamde.

En zo is alles dan tóch nog goed gekomen.





Dit zijn ze niet

Ergens in de verte aan de overkant staan ze, maar wuiven doen ze bijna nooit. Datzelfde geldt trouwens voor ons, voor hen staan wij immers aan hun overkant en wij zwaaien evenmin. Elkaar voor de voeten lopen doen we dan ook vrijwel nooit, een enkele keer daargelaten misschien, maar die wordt wederzijds beleefd als een antropologische expeditie naar vreemde exotische oorden waarin wij elkander voor een moment radeloos aanstaren. Maar bestaan doen ze echt, en soms — héél soms — zie je plotseling ineens weer zo'n juweeltje schitteren.

Het is een wereld waar de dingen zijn zoals ze lijken, waarin André Rieu een topviolist is omdat hij immers zo vaak op televisie speelt, waar boven de redactie een beschermvrouwe zweeft, licht en etherisch, waar je vanzelfsprekend op dezelfde partij als je ouders stemt, maar waar op zaterdag de auto in het sop moet omdat morgen Ajax speelt. Het is een wereld waarin al wat glanst om die reden ook kostbaar is, waarin het schone gelijk is aan het goede, en gelijk is aan het rechtvaardige, en gelijk is aan het hoge, het verhevene, en dat is weer gelijk aan het ware. Zo is het altijd geweest en is het altijd gedaan, en zal het altijd moeten blijven. Het is nu eenmaal zo, en al wat zou moeten zijn, is.

Veruit het fraaist ronkt de tweede zin: 'Hare Majesteit de Koningin was gastvrouw van het symposium, waarbij ook Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden aanwezig waren'. Welgeteld achtentwintig woorden waarvan precies de helft met fonkelende hoofdletters op stelten wordt gezet. Iedere kapitale syllabe wordt met verheven stem aangezet, met de gezwollen borst vooruit, de blinkende medailles omhoog, trots tot op slagschiphoogte.

Maar het zijn ook weemoedige hoofdletters, die herinneren aan hoe het geweest had moeten zijn: het glanst dus is het goud, aldus hun dwingende logica. En als het blijkt af te bladderen doet men eerbiedig een stapje achteruit en buigt men nederig het hoofd. Zijn zij het dan, die met afstand en verschil de strompelende monarchie overeind houden? Maar het is niet genoeg.

En daarom zijn dit ze niet, want onverschillig zijn ze allerminst.




Lekker belangrijk

Nederland heeft er sinds kort nog iets bij om trots op te zijn, want in Italië is laatstelijk een pizza naar ons staatshoofd vernoemd. De Napolitaanse pizzabakker Salvatore Di Matteo heeft zijn zogeheten Pizza Beatrice voorzien van een Zuid-Italiaanse ovaalvormige trostomaat, en is momenteel te proeven op het wereldkampioenschap pizzabakken in Napels. Godskolere, wat 'n nieuws.

Terwijl de huizenprijzen blijven dalen en iedereen met ingehouden adem naar Griekenland kijkt, vertoont het Kunduz-akkoord de eerste haarscheurtjes. Maar ons staatshoofd is gelukkig solidair met haar ploeterende onderdanen, en dat helemaal volautomatisch. Haar uitkering is namelijk gekoppeld aan de ambtenarensalarissen, en die worden de komende twee jaar bevroren. Mooi gebaar, nietwaar? Bij ons zijn geen symbolische zelfbezuinigingen nodig zoals in Frankrijk; neen, wij hebben het tenminste écht geregeld.

Kijk, al die ambtenaren wier salarissen bevroren zijn, zul je heus niet horen morren. Immers, is het één gekoppeld aan het ander, dan is het ander dus ook gekoppeld aan het één, nietwaar? Waarom klagen over een bevroren salaris als iedere ambtenaar zijn personele en materiële uitgaven, emolumenten, declarabele kosten en overige doorbelaste uitgaven ook gewoon kan laten doorstijgen? Net zomin als ons staatshoofd zal de ambtenaar daarom ook maar één seconde wakker liggen van zijn bevroren salaris.

Oké, je moet het uiteraard wel in verhouding zien: ruim 8 ton uitkering omdat je toevallig in een bepaalde wieg lag, plus een slordige 38 miljoen — exclusief bewaking, want die zit natuurlijk weer in andere begrotingen verstopt — maar laten we gemakshalve een factor 50 aanhouden, want een ambtenaar betaalt immers wél belasting. Zolang iedere ambtenaar — pakweg — het vijftigvoudige van zijn salaris aan personeel en materieel mag declareren en doorbelasten, vindt hij alles best. En ambtenaren wonen natuurlijk niet in paleizen, nee zeg, stel je voor. Ambtenaren wonen in Nederland gewoon in gratis huizen. Nederlandse ambtenaren zul je dan ook niet horen klagen, zolang ze tenminste ook allemaal hun bootjes kunnen laten verven en hun uitgaven voor luchtvaartuigen van gemeenschapsgeld worden betaald.




Rioolgeur

Die zyt die kumt, es kumt die zyt
Ich vœrcht der endkrist sy nit wyt
Sebastian Brant: das Narrenschiff (1494)


Uit de collaboratie van het christelijk appèl met de Bataafse Fascistenbende stijgen kwalijk riekende riooldampen op, die voor eeuwig in graniet gebeiteld staan. Net als het concordaat tussen paus Pius XI met Hitler-Duitsland komt de christelijke coalitie met de brievenbuspissende pleitbezorgers van het knieschot en het genetisch paspoort als een walm van rottende mestgeur de kiezer tegemoet. Wie in de hooiberg met moffen had liggen naaien werd na de bevrijding kaalgeschoren en op het dorpsplein te schande gezet,— en terecht. Het geeft immers geen pas je eigen geborneerde particuliere waarheid te betrekken op het universeel onware.

Eerst de kat in het fascistoïde donker knijpen, en dan nu de andere kant op kijken — en voorál nergens meer over praten. Alle zalvende woorden over 'verstandig rentmeesterschap' 1 en 'omzien naar de naaste' 2 ten spijt vormen de politieke keuzes van het CDA en de SGP inmiddels een krachtig argument voor een nieuwe christenvervolging, ware het niet dat reeds anderhalve eeuw geleden hun God de jure dood werd verklaard.

Als een Nibelungentreues Leger des Onheils spreekt het met gespleten tong de woorden van Jacob, maar handelt met de ruwe handen van Esau3. Ben ik immers mijn broeders hoeder4, en wat was ook alweer de kostprijs van een mens? Pakweg die van een liter benzine, ongelood welteverstaan. Met één vloek ter waarde van slechts een paar tientjes zou dus het complete christelijke addergebroed uit politiek Den Haag voor eeuwig verbannen kunnen worden naar de diepten van de hel.

Hún hel5 dan, welteverstaan.





  1. Luc 12:42
  2. Mat 22:39
  3. Gen 27:22
  4. Gen 4:9
  5. Luc 12:46






Eigen schuld

Dikke bult. Nóóit staatshoofd worden op basis van zoiets lulligs een verkiezingsuitslag, hoe vaak heb ik dat nou al niet gezegd? We doen het jullie nota bene al bijna tweehonderd jaar voor. Nóóit verkiezingen houden met van die rare stemmen die je kunt tellen, maar hoogstens wat vage populariteitspeilingen houden. Wie zich als een monarch wil gedragen moet dan ook tenminste een kroon op z'n hoofd laten zetten, of desnoods doe je dat gewoon zelf, zoals bij ons in Nederland. Had je nou écht niet even kunnen zeggen dat je een nakomeling bent van Lodewijk de 15e, of desnoods van Keizer Napoleon III, was dat nou echt zó moeilijk om te verzinnen? Dan had je nu niet dat gelazer gehad met een kiezersmandaat of hoe dat soort democratische gekkigheid ook mag heten. Gewoon meteen door God laten benoemen, dan ben je meteen van al dat gezeur af. Dán pas — ik herhaal: daarná dus — kun je een grote bek opzetten.


Luister sufkop: van nu af dus aan nooit meer vergeten dat je gewoon een eenvoudig gekozen presidentje bent dat na een paar jaar afgerekend wordt door de kiezer. Laat je dus éérst onschendbaar verklaren, en dan pas kun je de Minister van Alles uithangen in de regering. In die volgorde, net als bij ons in Nederland. Dan kun je doen wat je wilt, zoals bijvoorbeeld geld aannemen van een enge dictator. Wie het waagt er iets van te zeggen staat dan gewoon voor je ministers, die je dan in bescherming nemen. Niet alleen jou trouwens, maar meteen je complete familie plus het hele zooitje dat er tegenaan trouwt. En als je dan tóch bezig bent, zorg er dan meteen voor dat je ambt erfelijk wordt en je ook geen belasting hoeft te betalen. Net zoals verantwoording ben je zoiets ordinairs als belastingen uiteraard ook alleen aan God verschuldigd. Doen we hier al eeuwen.

Kijk, je kunt als staatshoofd pas écht de patser van andermans centen uithangen als je dat met je hele familie generaties lang volhoudt. Net zoals bij ons in Nederland.





Gedenken & Denken

Wat zou ze gedenken, herdenken of misschien zelfs wel denken? De Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog of hoe zijzelf toen wegvluchtten naar het buitenland? Oh nee, want 'Oranje blijft op zijn post', zo stond het immers in de krant. Of zou zij aan haar vader denken, die lid was van de SA, de Reiter-SS en de NSDAP? Oh nee, want dat was volgens hem een naamgenoot. Of ja, toch wel, maar het waren anderen die hem lid hadden gemaakt. Een jongen wiens oom foute keuzes maakte is niet welkom, terwijl een meisje wier vader foute keuzes maakte namens alle Nederlanders een krans komt leggen. Of zou ze misschien aan haar oma denken, die vanuit Londen via de radio riep 'Landgenooten, houdt stand!' terwijl de melk voor de koninklijke kindertjes in den vreemde speciaal werd ingevlogen?

Wat zou ze gedenken, herdenken of misschien zelfs wel denken? De Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog of wellicht ook de dertigduizend politieke tegenstanders van haar vader, die achteloos uit vliegtuigen in zee werden gedumpt? Oh nee, want dat kan hij zich niet herinneren. Of zou ze aan haar make-up denken, of die nog wel goed zat voor al die camera's? Of dacht ze aan de tweede hypotheek voor hun nieuwe huis in Griekenland? Oh nee, want dat hadden ze immers contant afgerekend.

Wat zou hij gedenken, herdenken of misschien zelfs wel denken? De Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog of wellicht ook de verdwenen mensen onder het regime van zijn schoonvader? Oh nee, want die waren 'alle drie weer teruggekeerd',— dat had schoonpappie hem immers zélf verteld. Daar stond -ie dan, in zijn Kapitein Iglo-pak, de klep van zijn stoere pet glom voornaam in de avondzon. Maakte hij zich zorgen of de medailles voor zijn enorme verdiensten weer zo zouden gaan rinkelen in geval hij opnieuw de benen moest nemen voor een schreeuw? Of dacht hij aan de onrechtvaardige regels van de KNVB, waarbij verlies ook wordt beloond?