Freek de Oude

Het blijft een merkwaardig verschijnsel: hoe Sjoerd van Keulen van een activistische Maagdenhuisbezetter in 1969 in enkele decennia transformeerde tot het nationale archetype van de zakkenvullende bankier. Om mensen als Bram Peper dingen te horen zeggen waar hij 25 jaar geleden de kachel mee aanmaakte. Of Wim Kok in de traditie van vakbondsleider te horen praten over 'exhibitionistische zelfverrijking' en hem dat vervolgens zelf te zien doen bij de ING. Hoe Paul Rosenmöller sinds de commissie PAVEM kruiperig spreekt over 'Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima' (5 woorden, 5 hoofdletters) en daarbij € 70.000 naar binnen wist te harken. Het blijft merkwaardig om te vernemen dat D66 — ooit een partij van republikeins signatuur — nu voorstelt om een boom te planten ter ere van de troonswisseling.

Enfin, er zijn helaas voorbeelden genoeg van verdampte idealen, over hoe sociaal engagement volledig losgezongen werd van iedere maatschappelijke betrokkenheid; trieste verhalen over hoe de verheffing van de arbeider verworden is tot verheffing van het Sacrosancte Ik.



Freek de Jonge in 1978 in en als Neerlands Hoop over het WK-voetbal in Argentinië: 'We gaan naar Argentinië waar dagelijks wordt gemoord, maar daar is eventjes geen tijd voor want zojuist heeft Rep gescoord!'


De marketingmachinerie rond de overgeprivilegieerde familie is vanwege hun jetset-imago echter voorzichtiger dan ooit, want aankomend koning Willem-Alexander reist zelfs demonstratief per trein naar de wintersport. Rutte heeft het dan wel over een sobere viering van de inhuldiging, maar dat wordt op z'n zachtst gezegd weersproken door de blanco cheque die hij zijn Minister van Financiën voor dat privéfeestje zekerheidshalve liet uitschrijven. Ofschoon de RVD heeft laten weten dat er evenwel geen nationaal geschenk komt, zijn Pauw & Witteman op het morbide idee gekomen — bij wijze van alternatief cadeau — wekelijks een kunstenaar in hun programma iets aan de aanstaande koning aan te bieden. Gisteravond mocht de cabaretier Freek de Jonge het spits afbijten:



Freek de Oude, 35 jaar later bij Pauw & Witteman


Op de vraag of De Jonge koningsgezind is antwoordt de cabaretier gedwee dat het 'voor de bladen en in het algemeen veel prettiger is om een koningshuis te hebben dan een presidentieel echtpaar'. Het is ronduit stuitend om uit de mond van een voormalig activist tegen het Videla-regime waar Jorge Zorreguieta deel van uitmaakte, nu te horen dat Máxima 'een fijne vrouw' is; om de ooit-kritische mond van 35 jaar geleden nu braaf te horen blaten blij te zijn dat Máxima haar vaders aanwezigheid bij de inhuldiging in de kiem heeft weten te smoren.

Wat er na 35 jaar van de angry young man De Jonge resteert is een reactionaire pantoffelsocialist die zijn versleten idealen van een maakbare samenleving verkocht heeft aan de patserige Amsterdamse grachtengordel en uitgeleverd aan de bijbehorende marktmechanismen, terwijl hij de demonen van zijn geweten het zwijgen heeft opgelegd met zijn stichting voor kansarme jeugd — alwaar hij geregeld zijn toekomstige majesteit ontmoet.

Freek — ach ja, Freek de Oude.








10 opmerkingen:

Edmond V.O. Katusz zei

De hele P&W-discussie hierboven heeft een te hoog lolbroekerigheidskarakter, het wordt allemaal niet zo serieus genomen.

Dat kun je verwachte van de heer De Jonge, maar zoals de heer Asscher zich laat kennen, notabene als lid van de regering is schokkend door zijn gemakzucht in het omspringen met bestaande wetten en wetgeving. Deze man blameert zich op een ongelofelijke manier!

Ronald van Raak wordt ook weer even genoemd in zijn zoveelste poging tot inlikken bij de Oranjes. Wat mij betreft heeft de SP nu ongeveer wel voor mij afgedaan.
Gegroet, Edmond V.O. Katusz

Edmond V.O. Katusz zei

Paul Rosenmöller vindt ik een abjecte figuur, niet alleen vanwege zijn grootgraaigedrag en zijn Van-Mao-Tot-Majesteit-houding maar nu ook vanwege zijn huidige bewieroking van Bill Clinton op Twitter. Denk Haiti en Glass-Steagall Act. Maar daar heb ik al mijn gal gespuugd, dus dat herhaal ik hier niet. Wie dat wil weten zoeke het even op: #BillClinton #prosenmoller.
Gegroet, Edmond V.O. Katusz

Anoniem zei

Nou laat maxima haar vader niet komen is het weer niet goed. wat wil je nou wendela bickers???!!!

Wendela de Witt - Bicker zei

1. Het is een goede zaak om Jorge Zorreguieta niet op het bordes te laten verschijnen, maar dit artikel gaat over Freek de Jonge.

2. Van de activist De Jonge, die aankondigde door te zullen gaan met zijn protesten tegen het regime na het WK78, mag verwacht worden dat hij op z'n minst roept: 'Laat maar komen die man, en voor de rechter met hem!'

3. Bicker is de naam, met dank.

Bas l. zei

Mevrouw de Witt - Bicker, de familie is niet met een gewone trein gegaan. De koninklijke trein is aan een andere trein gekoppeld. U denkt toch niet dat zij met "de gewone burger" in de trein gaan zitten. De "gewone burger" mag wel 30 april in de kerk zich komen vergapen aan die praalonzin, maar samen met ze in te trein is veel te veel gevraagd. Sommige mensen willen alleen maar reizen met Blokker kortingscoupons, daar hoeven zij zich ook niet druk over te maken. Wij betalen al hun reizen.
Die Freek de Jonge is een zelfingenomen hypocriet. Als ik hem zie moet ik denken aan Bram Vermeulen, die draait zich om in zijn graf.

Anoniem zei

Trix probeert het gat te dichten met http://www.telegraaf.nl/prive/21300739/__Waldemar_nazaat_Van_Oranje__.html

verwarde man zei

Top 10 rijkste caberetiers

Van de dominee-koopman zegeviert de laatste uiteindelijk in dit land.

Overigens is het fascinerend hoe de eerder scherpe tong van De Jonge door de gevestigde oranje orde gekocht is door hem eerst voor een goed doel in te palmen alwaar hij met die fijne vrouw Maxima mag samen werken..

En De Jonge zou ook een sterk groeiende band met de Beatrix hebben, en dan ook nog even een sneer naar rivaal Lubbers geven. Zo van ik ben een waardiger vriend van de majesteit dan jij..

Wat een laag verraad pleegt De Jonge aan zijn oorspronkelijke idealen. Hij zal het voor zijn geweten goedpraten dat het allemaal om wille van die arme kindertjes is die nu geen instrument kunnen bespelen..

Maar het is zondermeer meesterlijk hoe de oranje spindocters er in slagen om het hele land -volgzaam of kritisch - het oranje liedje in koor te laten mee zingen. Wie had dit ooit denkbaar geacht? Het begon met het draaien van de radicale Andree van Es, Wim Kok die Zorrequieta binenloodste, Groenlinks en SP en nu - ook gij Brutus?- Freek de Jonge die Rutte om overigens heel andere redenen "van gisteren" noemde.

http://www.nieuwslog.nl/2009/09/24/top-10-rijkste-cabaretiers/

Edmond V.O. Katusz zei

Geachte mevrouw De Witt,

Ik ga even off-topic, mag dat a.u.b., want ik verwacht niet dat onze opperste watermanager zich over deze zaak druk zal (kunnen) maken. Hoewel hij dat wel zou moeten, een vorst dient als een goed huisvader voor zijn volk te zijn nietwaar?

Michel Barnier, Eurocommissaris voor de Interne EU markt, werkt aan een een richtlijn waarbij het drinkwater geprivatiseerd kan/mag worden. Nieuwsuur heeft hierover uitvoerig bericht. Ik ben van mening dat een aanslag is op de rechten ons Nederlandse volk en op die van de mens in het algemeen. Als GDF-Suez, Veolia, Saur, FCC/Aqualia en andere dergelijke bedrijven de waterdistributie in handen krijgen dan zijn we financieel gesjochten, als we niet oppassen dan staat het water ons aan de lippen.

Teken daarom spoorslags het volgende European Citizen' Initiative (ECI):
Water and sanitation are a human right!
http://www.right2water.eu/

Ik hoop dat de bezoekers die vanuit Zuid-Amerika ooit hier een leesbeurt hebben genomen na hun vacantie dit ook lezen en zich realiseren dat zij iets moeten doen, voorzover dat in hun macht ligt. Je bent een watermanager of je bent het niet, nietwaar?
Gegroet, Edmond V.O. Katusz

Wendela de Witt - Bicker zei

Ofschoon ik niet zeker weet of Willem-Alexander al zijn bijbaantjes behoudt, dank voor deze bijdrage. U bent overigens van harte uitgenodigd hier een artikel(tje) over te schrijven, dat ik hier dan graag zal plaatsen.

Nico Kleijn zei

Die de Jonge was toch altijd al een pvda rakker? Dat maakt hem in mijn ogen zeer onbetrouwbaar, gezien de "zo de wind waait waait me jassie" mentaliteit van de pvda. Deze slijmbal heeft weer eens zijn ware volksverraderlijke aard laten zien. Ik zap weg als hij in beeld komt, ik kan het niet aan . .