Smokkelgenade

In haar televisiepraatje van afgelopen maandag zei Beatrix dankbaar te zijn, omdat zij onze koningin heeft 'mogen' zijn,— een buitengewoon raadselachtige uitspraak. Mogen? Het zou een té flauwe republikeinse jij-bak zijn door hier simpelweg op te antwoorden dat Beatrix dat helemáál niet mocht, althans, de Nederlanders is nooit iets gevraagd. Vermoedelijk bedoelt zij ook iets heel anders met dat 'mogen', iets dat kennelijk niets te maken heeft met mogen in de betekenis van toestemming ergens voor hebben. Een kind dat toestemming krijgt om een koekje te pakken opent de trommel immers ook niet met de woorden 'Wie ben ik dat ik dit mag doen?', net zomin als de loodgieter die in een ondergelopen kelder kruipt om een riool te ontstoppen. Blijkbaar is er iets raars aan de hand met dat koninklijke 'mogen'.


Oranje's goddelijke uitverkoring
(Den Haag, Station Hollands Spoor)
Afgelopen vrijdag verklaarde Willem-Alexander eveneens dankbaar te zijn dat hij zijn moeder mocht opvolgen, en het land te mogen dienen. Of hij inderdaad ons land gaat dienen is nog maar zeer de vraag, vooralsnog heeft het er alle schijn van dat juist het omgekeerde het geval is. Maar opnieuw is hier geen sprake van toestemming, want die heeft Willem-Alexander helemaal niet nodig. In de grondwet is eenvoudigweg bepaald dat het hoogste bestuurlijke ambt van dit land automatisch wordt overgedragen aan de eerstgeborene van de zittende monarch, in geval die daar afstand van doet. Niks toestemming, hier is gewoon sprake van dwingende noodzaak. In 1848 heeft de zoon van toenmalig koning Willem II zelfs tot twee maal toe geprobeerd de koningsbeker aan hem voorbij te laten gaan, maar de nieuwe grondwet was onverbiddelijk: vanuit Engeland werd hij er bijna letterlijk aan zijn haren bijgesleept en kreeg vervolgens die kroon op zijn hoofd geduwd. Een hoofd dat, zoals later zou blijken, buitengewoon ongeschikt was om samen te werken met regeringen. Ministers, zo meende de koning, hadden allemaal zo'n hinderlijke neiging om mee te willen regeren.





Strikt genomen had Willem-Alexander dus beter kunnen verklaren er tegenop te zien zijn moeder te moeten opvolgen, want in het geval van loutere plichtsvervulling is dankbaarheid weer niet op z'n plaats. Maar nee, hij is integendeel dankbaar en ontroerd haar te 'mogen' opvolgen. Sterker nog: hij zegt het zelfs een eer te vinden, evenals Máxima die het een eer vindt om de titel koningin te gaan dragen — gemakshalve corrigeer ik haar onhandige letterlijke uitspraak meteen maar even. Maar kennelijk heeft het woordje 'mogen' in deze gekroonde hoofden een uiterst merkwaardige connotatie.

Met het 'dankbaar' zijn, het een 'hele eer' vinden en het 'mogen', worden echter twee mogelijke verwijzingen naar binnengesmokkeld waar republikeinen bepaald niet van gediend zijn.

In de eerste plaats is daar een impliciete notie van het verhevene, het hogere, het goddelijke. God geeft daarbij Beatrix — en nu dus ook Willem-Alexander — niet zozeer toestemming om over ons te regeren, maar God heeft hen daartoe uitverkoren. Voor die uitverkoren positie verklaren zij God dankbaar te zijn en ervaren het als een grote eer op zijn voorspraak respectievelijk onze koningin en koning te 'mogen' zijn. En aldus wordt de middeleeuwse formule van regeren 'bij de gratie Gods' over een overwegend seculier Nederland weer eens onder het Calvijnse stof vandaan getrokken. Zoals God naar verluidt uit genade zonde kan kwijtschelden, is de uitoefening van het hoogste bestuurlijke ambt kennelijk ook een act van Goddelijke genade aan deze ene familie.


Utrecht, 1 februari: 'Weg met de monarchie - het is 2013'
In de tweede plaats hebben we natuurlijk te maken met het principiële punt van een ontbrekende democratisch mandaat van de monarch. Níet gekozen zijn, maar tóch het ambt van staatshoofd 'mogen' bekleden is een hele eer, waarvoor vervolgens dankbaarheid aan het volk wordt uitgesproken. Dat die veronderstelling op z'n minst voorbarig, zoniet overmoedig is, blijkt niet alleen uit het feit dat de monarchie angstvallig wettelijk niet referendabel is, maar zelfs al uit de verkrampte en paniekerige arrestatie afgelopen vrijdag van een verongelijkte mevrouw die met een doorgeladen stuk karton haar bezwaar tegen erfopvolging binnen een democratie kenbaar maakte. Het koninklijk mandaat is slechts gefundeerd op flinterdunne populariteitspeilingen, en wordt Nederland — tot het moment dat er een heldere verkiezingsuitslag ligt — gewoonweg door de strot geduwd, op precies dezelfde wijze zoals in 1813 hier de monarchie uitbrak.

Of die uitgedrukte 'dankbaarheid' en 'vereerdheid' om over ons te 'mogen' regeren nu verwijzen naar een vermeende Goddelijke uitverkoring of de hondsbrutale aanname — waarschijnlijk zelfs beide — dat Nederland deze familie aan het roer wil, hebben we hier gewoon te maken met megalomane zelfverheffing aan de ene, en kruiperige onderdanigheid aan de andere kant. En dat laatste noemt men dan weer: dankbaarheid.








8 opmerkingen:

verwarde man zei

Uit de afscheidsrede van de "majesteit" blijkt eens te meer dat zij niet de mensen of de Nederlandse bevolking heeft gediend maar een abstract "koningschap" dat weer gelegitimeerd wordt met een "goddelijke" ordonnantie. De burger staat inderdaad buitenspel en blijft met lege handen achter. Zelfs een leeg bordkarton is nog een steen des aanstoots voor de elite zoals destijds Domela Nieuwenhuis heeft moeten boeten voor zijn blanco artikel over de dagbesteding van koning gorilla. We zullen straks het bordkarton nog hard nodig hebben om ons aan te warmen. Anno 2013.

Edmond V.O. Katusz zei

H.U.L.D.E. <- Een "doorgeladen" stuk karton. Nog nahikkend van de lach typ ik deze regels. Maar eigenlijk is het waar! De sterke arm grijpt in, want het is een scherpe pen en die moet onschadelijk gemaakt worden. Zogenaamd om haar te beschermen en zo kreeg Joanna ook nog een gebiedsverbod aan haar broek.
Gegroet, Edmond V.O. Katusz


John W. zei

Ik heb het boek "Argumenten tegen de monarchie" gelezen en ik weet nu zeker dat Wendela Bob Elbracht is. Er is er maar 1 met zo,n scherpe pen!!!

Anoniem zei

Ex-premier Kok beweerd dat als Nederland een republiek zou zijn Beatrix dan president zou worden. Zou dat wel acceptabek zijn voor Mevrouw Bickers?

verwarde man zei

Vermeldt Wim Kok er bij of de Balkenende norm dan voor mevrouw Amsberg acceptabel is want dan hebben we wat mij betreft een deal.

Ik begrijp dat volgens de geridderde salonsocialist dit land ten allen tijde het beste af is met een feodaal fossiel.

Wendela de Witt - Bicker zei

@ Anoniem
Kijk, dit is nu eens een sympathieke vraag. Natúúrlijk zou het acceptabel zijn als mevrouw of meneer Van Amsberg staatshoofd zou zijn, zolang dat ambt maar steunt op een verkiezingsuitslag en niet op de blinde willekeur van geboorte. Bovendien zou zo'n gekozen staatshoofd dan ook aangesproken en afgerekend kunnen worden, dus laten zij zich maar verkiesbaar stellen en campagne voeren tegen andere kandidaten. Overigens is de naam Bicker, met dank.

@ Verwarde man
De bezoldiging is niet relevant; de republikeinse zaak is een principiële kwestie,— niet meer, maar ook niet minder.

Timon van Athene zei

Dit zijn echt Bourbonnesque praktijken. Dat, gecombineerd met de decadentie en zelfingenomenheid van die koninklijke lui. Leuke dame, trouwens. Intrigerend.

Ik zal Bea wel missen, komt er zo'n holbewoner voor in de plaats. Koning Kneus. Nou, een betere disservice to the monarchy kan je haast niet vragen. Claudius.

Timon van Athene zei

Ja. Wie zal het zeggen. Ik heb het boek hier zelf ook, ik zou het aan iedereen cadeau gunnen, maar dat boek is z'n gewicht in goud waard. Nou dan pis je pas echt in je broek van het lachen als je het leest. "Abnormaliteit als geïnstitutionaliseerde leugen", noem maar op.

Ik detecteer de hand van een dame, één in het bijzonder. ProRepublica. Getalenteerd schrijfster, sterk beïnvloedt door Bob Elbracht.

The latter was opeens uit het zicht verdwenen. Hoor je niks meer van.