Belgenmop

Het geklungel door onze zuiderburen met hun monarchie lijkt haastwel een mop, terwijl het toch echt niet zó moeilijk is. Nu is er gedonder bij de Belgen over koningin Fabiola die erfbelasting ontduikt, omdat zij haar vermogen blijkt te hebben ondergebracht in een speciaal daartoe bestemd fonds. Toen de Belgen zich in 1830 meenden zich van ons te moeten afsplitsen — geef ze eens ongelijk — was dat natuurlijk dé kans bij uitstek om van die idiote monarchie af te komen. In plaats daarvan moesten die domme Belgen zonodig zelf hun eigen monarchie'tje oprichten, maar daarbij hebben ze evenwel een paar essentiële zaken over het hoofd gezien. En nu zijn ze, jawel, in de aap gelogeerd. Daarom onderstaand een aantal tips van een ervaren Nederlandse onderdaan die weet hoe je een monarchie — desnoods eeuwenlang — kunt laten doorstrompelen zonder het gevaar te hoeven lopen die hele poppenkast kwijt te raken.

In de eerste plaats: met onschendbaarheid alleen kom je er niet. De Belgen hadden er dus voor moeten zorgen dat er een professionele dienst tussen het koningshuis en het gewone volk wordt geplaatst, naar het voorbeeld van de Nederlandse RVD. Zo'n instantie antwoordt in geval van calamiteiten standaard als volgt:
  1. 'Wie bent u?'
  2. 'Waarom wilt u dat weten?'
  3. 'Het is niet waar!'
In verreweg de meeste gevallen is dat afdoende, en naar mijn inschatting zou dat voor de Belgische koningin nu ook zo zijn geweest. Kortom, het is de hoogste tijd voor de Belgen om zo snel mogelijk ook een soort RVD in het leven te roepen. Mocht het dan alsnog uit de hand lopen en barst er een discussie los tussen regering en parlement, dan kan de premier eventueel nog in de Kamer playbacken dat 'het een privé-aangelegenheid betreft'. Wat ook zeer goed werkt is als de premier daar op huilerige toon aan toevoegt 'Ja, maar ze kunnen zich niet verdedigen!' Bovendien is het raadzaam de koning ook lid van de regering te maken zoals in Nederland: kortere lijntjes, meer invloed en sanctiemogelijkheden voor de koning, maar die uiteraard allemaal ontkend kunnen en zullen worden.


Koningin Fabiola
Ten tweede moet toch opgemerkt worden dat het allemaal heel eenvoudig had kunnen worden voorkomen, zeker bij het onbenullige akkefietje dat momenteel in België speelt. Sterker zelfs, bij ons in Nederland zou dit niet eens de krant halen, eenvoudigweg omdat wij onze zaakjes hier netjes geregeld hebben. Kijk, het werkt namelijk zo: zorg er grondwettelijk voor dat het koninklijk huis helemáál geen belasting hoeft te betalen, dan ben je meteen overal vanaf. Dan valt er gewoon niks te ontduiken, zo simpel is dat. Als je bang bent dat je huis afbrandt steek je het preventief zelf alvast in de fik, in die trant. En laat de RVD vervolgens op hun website verklaren: 'De leden van het Koninklijk Huis die in Nederland belastingplichtig zijn betalen de belastingen die ook voor andere burgers van toepassing zijn, behoudens de specifieke in wet- en regelgeving opgenomen fiscale vrijstellingen' — waarop dan een opsomming volgt van zo'n beetje alle belastingen die er bestaan. 't Is maar net hoe je het brengt.





Tenslotte nog een tip voor wat betreft de woordkeus, die immers toch allesbepalend is voor de sfeer. Enkele jaren geleden hadden wij hier ook te maken met een in het buitenland wonende en belastingontduikende zuster van onze koningin, en dat viel zelfs hier niet echt lekker. De eerste maatregel was het woord 'ontduiken' te vervangen door 'ontwijken', bij wijze van eufemistische pleister op de wonde. Maar omdat die betreffende zuster haar belastingontwijking op het werkpaleis van onze koningin administreerde, is toen besloten die gehele constructie naar elders te verplaatsen. Het gaat er namelijk niet om dát het gebeurt, maar dat het gezien wordt. Die combinatie — een sympathiekere duiding en tegelijkertijd het onzichtbaar maken van de belastingontwijking — bleek de uiteindelijke gouden oplossing waar ons voltallige parlement dan ook dik tevreden mee was.

Willen de Belgen dus nog wat langer van hun koninghuis genieten — zoals wij hier in Nederland onophoudelijk doen — dan zal men daar de essentie van de monarchale ethiek beter moeten leren begrijpen. Die luidt namelijk als volgt: alles is geoorloofd zolang er maar niemand kijkt.

Geloof mij nou maar, als de Belgen deze adviezen opvolgen kunnen ze nog eeuwenlang veel plezier van hun monarchie hebben. Proost!








1 opmerking:

lona7 zei

Dit artikel zou moeten worden opgenomen in een schoolboek waarin stijlfiguren worden uitgelegd. Een duidelijker staaltje van ironie in de zuiverste vorm, kan ik me niet herinneren. Heel wat anders dan "onze" overgewaardeerde van het Reve die zich achter ironie verschool, wanneer hij racistische uitspraken deed. Wat wij weer van de Belgen kunnen leren (niet ironisch want ik ga Wendela niet naäpen) is de onomwonden woede van een enkele politicus. Wij blijven, als we geen hielenlikkers dan wel kontenkruipers zijn, toch altijd "beschaafd" wanneer het gaat om een omstreden handelwijze van iemand van de overbodige familie.