Het Z-woord

Republikeinen hebben de naam verbitterde azijnpissers te zijn, en misschien is dat soms ook wel een beetje zo. Niet om moedwillig de pret weer eens te bederven, maar waarschijnlijk mist de republikein een of andere genetische dispositie voor de monarchie. Temidden van de nationale hysterie over de aanstaande troonswisseling over Jorge Zorreguieta beginnen, is zoiets als gaan zeuren over kunstmatige kleur- geur- en smaakstoffen in het beslag waarmee moeder op dat moment feestelijk pannenkoeken staat te bakken. En inderdaad, voor zoiets draaien republikeinen kennelijk hun hand niet om, want Zorreguieta's afwezigheid bij de inhuldiging is vermoedelijk slechts een schrale pyrrusoverwinning.


De Nederlandse regering tussen Scylla en Charybdis
Wie Scylla en wie Charybdis is — Nederland of Argentinië — is niet belangrijk, maar het Z-woord lijkt als een gitzwarte schaduw over het komende koningschap te blijven vallen. Voor de familie maakt dat uiteraard niets uit, want omdat zij immers nergens verantwoordelijk voor zijn komen zij sowieso altijd overal mee weg. Maar alle toekomstige kabinetten die van nu af aan vastgeklonken zijn aan de onfrisse Z-familie staan onzekere en mogelijk zelfs zware tijden te wachten. Vele premiers zullen met de grootst mogelijke moeite tussen beide rotsen door moeten zien te varen, wil de Nederlandse politiek althans niet meegesleurd worden in de koninklijke diepten. Dit is de consequentie van een hybride politiek bestel, dat met het ene been in een parlementaire democratie staat terwijl het andere langzaam wegzakt in het zompige moeras van een middeleeuwse monarchie.

Of de soep echter zo heet gegeten zal worden als hij opgediend wordt valt echter te bezien, zeker nu dochter Máxima over exact drie maanden koningin zal worden. In een eerder artikel voorspelde ik dat het Nederlands Openbaar Ministerie ditmaal geen onderzoek meer naar Jorge Zorreguieta zal kunnen weigeren, en dat er vermoedelijk een onderzoekscommissie zou worden ingesteld. Die commissie zou dan onder een passend voorzitterschap, zoals de koninklijke slippendrager Prof. Cees Fasseur, uiterst grondig onderzoek verrichten, dat vooral te begrijpen zou zijn als zéér langdurig.

Ware het echter niet, dat de respons van Huis ten Bosch ongewoon snel en effectief kwam, door exact dezelfde aangifte in Argentinië te laten doen om op die wijze een mogelijk onderzoek daarheen te laten verplaatsen. Advocate Liesbeth Zegveld maakte op dat moment de kardinale fout door publiekelijk te verklaren die aangifte toe te juichen en hier in Nederland niets meer te doen, omdat een eventueel onderzoek naar Zorreguieta's verleden volgens haar 'zonder twijfel het beste in Argentinië uitgevoerd kon worden'. Welgeteld vijf (!) dagen later bepaalde de Argentijnse rechter dat er vooralsnog geen reden was om de mogelijke betrokkenheid van Jorge Zorreguieta bij de verdwijningen, martelingen en moorden nader te onderzoeken.



Arnold Karskens en Liesbeth Zegveld bij Pauw en Witteman, 30 januari 2013


De aankondiging dat Arnold Karskens en Liesbeth Zegveld vanavond bij Pauw en Witteman met bewijs tegen Jorge Zorreguieta zouden komen en opnieuw aangifte tegen hem gaan doen, wekte grote verwachtingen, maar ze hadden niets, — althans, niets nieuws. Zou Zegveld zich eind december niets aangetrokken hebben van de Argentijnse aangifte en zijn doorgegaan met haar Nederlandse verzoek tot onderzoek, dan waren haar kansen nu aanzienlijk groter geweest. Thans riskeert zij dat haar verzoek alsnog wordt geseponeerd, omdat immers in Argentinië op grond van dezelfde aangifte en dezelfde feiten er geen reden gezien werd om tot strafrechtelijk onderzoek over te gaan, en dat zij dat op voorhand ook heeft gemotiveerd en erkend.





Linksom of rechtsom, het is uitgesloten dat koningin Máxima vanuit Huis ten Bosch twee maal per week haar vader zal bezoeken in de Scheveningse gevangenis, want dat zal de Nederlandse regering in een politieke spagaat manoeuvreren die zijn weerga niet kent. Daarom is het slecht nieuws voor republikeinse die hards: tenzij er nieuwe feiten boven tafel komen — feiten, geen aannemelijk-makende constructies — is de vrees zo langzamerhand gegrond dat de strijd tegen het Z-woord een gelopen race is.








4 opmerkingen:

lona7 zei

Het valt te vrezen dat Wendela helemaal gelijk heeft en dat Z. dan wel niet "prins der Nederlanden" genoemd zal worden maar wel liefdevol zal blijven opgenomen in de "koninklijke familie". Reden om blij te zijn is er dus allesbehalve tenzij we beseffen dat in deze tijd Máxima geen kans zal krijgen zich op haar vader te wreken en de republikeinse diehards een kopje kleiner te laten maken. Het sprankje hoop dat ik nog heb, is gericht op A. Karskens die gezegd heeft door te gaan.

Bert zei

Die lui(Zegveld en Knarkens) zaten niet zomaar bij PW. Tactiek werkt, net doen of je druk bezig bent met die Z. en dan uiteindelijk tot conclusie komen, dat er geen strafbare feiten bewezen kunnen worden.
Zodoende kan niemand meer er iets over zeggen.

Anoniem zei

Als Nederlandse republikein van Argentijnse afkomst vind ik het een schande, en vooral teleurstellend, dat het OM haar plicht niet nakomt. Een onderzoek in Argentinië, daar kan ook ik van voorspellen wat ermee zal gebeuren. Helemaal niets. Moeten wij vertrouwen op het corrupte systeem van dat land?

Wendela de Witt - Bicker zei

Zeer juist, des te merkwaardiger dat Liesbeth Zegveld dat niet heeft ingezien.