Wachtgeld

De precieze reden waarom het aantal gasten dat in de aap wil komen logeren sinds gisteren plotseling meer dan verdubbelde, is niet geheel duidelijk. Hier is namelijk niets te beleven dat zelfs maar in de verste verte iets te maken heeft met het familiefeestje dat eind april in Amsterdam gaat plaatsvinden. Hier is geen ruilbeurs te vinden met Beatrix-snuisterijtjes, geen foto's van Willem-Alexander look alikes, geen speculaties over welke kleur jurk Máxima zal gaan dragen, geen enquêtes over de vraag of Willem-Alexander 'er klaar voor is', en zélfs geen mening over de troonswissel als zodanig. Kortom, de kleine herberg 'In de Gelogeerde Aap' is mateloos oninteressant voor wie mee wil deinen op de golven van het Nationale Catastrofiele Complex, want vanuit hier wordt geen uitzicht op de Dam geboden en bovendien is deze herberg slechts met de fiets te bereiken.



Max Westerman in gesprek met Frits Wester ('De Nieuwe Wereld', 15 september 2008)


Het is inmiddels al weer enkele jaren geleden dat Max Westerman in zijn serie 'De Nieuwe Wereld' politiek verslaggever Frits Wester vroeg naar hoeveel macht en invloed van de koning eigenlijk heeft. 'Veel' antwoordde Wester gedecideerd, en voegde daar nog eens aan toe dat het vaak genoeg gebeurt dat een minister met plan A naar het paleis ging, om vervolgens met plan B terug te keren. Dit soort amateuristisch en duister gewroet is natuurlijk verre van fris, en al helemaal wanneer dat gebeurt door iemand die geen enkele politieke verantwoordelijkheid draagt.

Frits Wester, die nogal eens door de wandelgangen van de Tweede Kamer banjert en veelvuldig in verschillende fractiekamers rondhangt wist bovendien te melden dat 75 tot 80 procent van de kamerleden eigenlijk republikein is, mits het hen persoonlijk en in het geheim gevraagd wordt met de ramen en deuren gesloten. Het goede nieuws is dat de vereiste tweederde meerderheid om de monarchie af te schaffen de facto kennelijk al behaald is, maar het slechte nieuws is dat de jure dit percentage zo om en nabij de nul procent bedraagt.





Met de inhuldigingswet van 1992, die onder voormalig premier Lubbers tot stand kwam, is bepaald dat niet alleen de nieuwe koning een eed aflegt — merkwaardiger-wijs blijkt hij ook 'Dat beloof ik' te kunnen zeggen in plaats van 'Zo waarlijk helpe mij God almachtig' — maar dat echter ook alle leden van de Staten-Generaal op hun beurt de koning huldigen en trouw beloven. Tegen de achtergrond van Frits Westers schatting is de komende dertigste april evenwel gelegenheid bij uitstek voor die 75 tot 80 procent parlementariërs om hun republikeinse voorkeur publiekelijk kenbaar te maken. Maar toegegeven, in 2008 was de samenstelling van de Kamer natuurlijk anders dan nu, dus laten we die 75 tot 80 procent heimelijke republikeinen voor alle zekerheid maar naar beneden bijstellen tot 50 procent, want we willen ons per slot van rekening niet rijk rekenen. Toch kunnen we al met al direct na de inhuldiging van koning Willem-Alexander dus zeker zo'n 75 weigerambtenaren verwachten die de eed van trouw aan Willem de Overbodige niet uit hun strot kunnen krijgen. De SP-republikein Ronald van Raak zal hierbij ongetwijfeld het voortouw nemen, maar uiteraard zullen we ook kunnen rekenen op PvdA-voorman Diederik Samsom, die in september 2009 nog openlijk voor de republiek durfde te pleiten.

Of per 1 mei aanstaande daadwerkelijk ook tientallen parlementariërs op wachtgeld komen te staan mag u echter helemaal zelf inschatten.








2 opmerkingen:

lona7 zei

Dit artikel mét het filmpje moet verplichte kost worden op scholen en universiteiten hoewel gezien de inhoud dat juist niet zal gebeuren. Onbegrijpelijk dat al die "eigenlijk" republikeinen toch meedoen aan de poppenkast.Dankzij Wendela zijn deze misselijkmakende dagen qua "oranje" tv-uitzendingen nog een beetje draaglijk. Dank hiervoor.

Anoniem zei

http://herstelderepubliek.wordpress.com/2013/01/30/referendum-uit-de-eu-en-de-gulden-terug/