Klapschool

'Dit is wat er overblijft van onze koningin:
een muntstuk van 2 Euro,
haar hoofd op de bovenkant,
God op de zijkant —
zó waren de rollen verdeeld'.

Nico Dijkshoorn, 30 januari 2013. > Beluister hier de gehele tekst



Iedereen herinnert zich nog wel hoe enkele jaren geleden het VVD-kamerlid Arend-Jan Boekestijn na een kopje thee op paleis Noordeinde in zijn kinderlijk enthousiasme honderduit praatte over wat de koningin hem allemaal verteld had, en vervolgens zijn majesteit zijn diepste verontschuldigingen moest aanbieden om tenslotte met zijn staart tussen de benen uit de Kamer te vertrekken. Nu is van zo'n reactionaire corpsbal nog wel te verwachten dat hij kruiperig boete doet, omdat hij de zwijgcode had doorbroken. Dit verschijnsel is zelfs in de Nederlandse taal terecht gekomen als een zogenaamd 'Boekestijntje'. Momenteel ligt voormalig premier en minister van Staat Ruud Lubbers zwaar onder vuur omdat ook hij uit de school heeft geklapt, maar ik zal u eerst even uitleggen waarom dit eigenlijk zo erg gevonden wordt.


Er zit namelijk een mevrouw zonder legitiem democratisch mandaat in onze regering. Zij zit daar alleen maar omdat zij ooit toevallig in een bepaalde wieg lag, en overigens laat zij zich over drie maanden door haar zoon opvolgen. Deze mevrouw is een soort erfelijke black box in onze regering omdat zij zich als enige aan gezonde parlementaire controle onttrekt. Net als in een vliegtuig is die black box in onze regering ook oranje, en precies die kleur is het begin van alle narigheid. Net zoals ieder ander in de regering heeft die ongekozen mevrouw namelijk ook een mening, maar het rare is dat zij die niet mag uiten. Dus dan zit er nog maar één ding op: geheim houden. Dat maakt deze ongekozen mevrouw niet per se tot een gluiperd, maar dat geheime aspect is gewoonweg inherent aan het systeem van onze constitutionele monarchie. Discretie is niet alleen de essentie, maar ook de hoeksteen van de constitutionele monarchie: wil de koning efficiënt handelen, dan moet hij noodzakelijk discreet handelen. Mocht het onverhoopt toch mis gaan, dan heeft ons hybride politiek bestel een veiligheidssysteem ingebouwd, namelijk door deze ongekozen mevrouw onschendbaar te maken. Eenvoudig gezegd komt dat hierop neer dat voor alles wat zij doet en zegt de zittende premier opdraait, begrijpt u wel? Nee? Dat kan goed kloppen, want er is namelijk helemaal niemand die dat begrijpt.


De Telegraaf, 31 januari 2013
Niettemin is er momenteel veel kritiek op Lubbers, omdat hij heeft onthuld dat Juliana tegenover hem haar twijfels uitsprak over Willem-Alexander, namelijk of hij wel geschikt zou zijn als staatshoofd. Terecht of niet, verontrustender is echter de hoek waar die kritiek vandaan komt. Zoals gezegd, van neoconservatieve zijde of van klein christelijk rechts is zoiets nog wel te verwachten. Vandaag in De Telegraaf (een soort krant, althans, het wordt op krantenpapier gedrukt) meent vrijetijdsrepublikein Ronald van Raak van de SP dat 'dit soort dingen niet op straat hoort te liggen'.

Kijk, dat Van Raak zijn republikeinse voorkeur verloochent omwille van de fractiediscipline, vage populariteitspeilingen of een nog vagere pragmatiek van het politiek bedrijf — geef het een naam — weten we intussen wel. Veel kwalijker is echter dat Van Raak het nu zelfs voor deze rare familie opneemt door de zweem van geheimzinnigheid rond hen intact te willen laten. Juíst een republikein dient er álles aan te doen om transparantie en openheid van bestuur na te streven, en ieder wissewasje rondom de zelfverklaard goddelijk uitverkoren familie — hoe onbenullig ook — demonstratief juíst op straat te gooien en collega-politici daartoe aan te moedigen. Als republikein in de Kamer moet Van Raak er álles, maar dan ook álles, aan doen om deze open zenuw van onze constitutionele monarchie als voortstrompelend politiek systeem nog verder bloot te leggen en waar mogelijk die kwetsbaarheid juist te vergroten.

Maar de maat is nu meer dan vol, en kan men Ronald van Raak inmiddels als een gewone monarchist beschouwen.








8 opmerkingen:

Edmond V.O. Katusz zei

‘De SP is tegen de monarchie’ wordt er gezegd. Ja, inderdaad , wij vinden een gekozen staatshoofd in een volwassen democratie beter. Maar – eerlijk is eerlijk – wij geven er geen prioriteit aan dit snel te regelen, er zijn waarlijk belangrijkere zaken en onze koningin doet het zo slecht nog niet.
Bron: http://www.janmarijnissen.nl/boeken/nieuw-optimisme/vooroordelen/

"en onze koningin doet het zo slecht nog niet."

De klassieke opmerking die misschien wel het hellend vlak voor Van Raak uitglijders creëerde.
Gegroet, Edmond V.O. Katusz

Wendela de Witt - Bicker zei

Interesseert het u waaróm Van Raak monarchist is geworden?

Bert G. zei

Toevallig weet ik dat de heer Ronald van Raak toch echt een republikein is hoor!!!

lona7 zei

Ongelooflijk! Toevallig heb ik gisteren een artikel van Wendela aan van Raak doorgestuurd om hem aan te moedigen de komende maanden flink stelling te nemen tegen de monarchie. De SP is dan wel slap geworden op dit punt maar nog steeds een van de zeer weinige partijen die af en toe iets zegt. Ik ben verbijsterd over de uitlatingen van van Raak in de Telegraaf en kan niet alleen geen republikein meer in hem zien maar moet helaas constateren dat hij een super hielenlikker is waar ik alleen maar minachting voor kan hebben.

Wendela de Witt - Bicker zei

Als iets er uitziet als een eend, zwemt als een eend, waggelt als een eend, en kwaakt als een eend — dan is het waarschijnlijk ook een eend.

Edmond V.O. Katusz zei

Geachte mevrouw De Witt,

Het zal niets uit maken voor onze stellingname t.a.v. de monarchie, maar op zich ben ik genoeg geïnteresseerd in de mens om te willen weten waarom de Van Raak (c.q. SP) geen prioriteit meer geeft aan de onderhavige kwestie.

Vermoedelijk uit electorale overwegingen; je beschadigt je imago als je je fel opstelt, zeker nu tijdens het heersende Beatrixisme. Maar echt weten doe ik het niet.
Gegroet, Edmond V.O. Katusz

Edmond V.O. Katusz zei

Geachte heer G., beste Bert

Vertel, s.v.p. Maak ons deelgenoot!

Gegroet, Edmond V.O. Katusz

Edmond V.O. Katusz zei

"De Beatrix Grip"
Off-topic, maar hier nog een meelifter t.b.v. het Beatrixisme
Een wijnkenner en hoe men het glas op koninklijke wijze vasthoudt.
http://www.nrc.nl/koken/2013/01/31/de-beatrix-grip/
N.B.
Bekijk de link die ik daar geplaatst heb!
Brillante Peter Lorre en Vincent Price
Voor de soms broodnodige humor.
Gegroet, Edmond V.O. Katusz