Irrelevant

Er is helaas geen ontkomen aan, maar het zou een republikeins blog eigenlijk veel beter passen om de aangekondigde abdicatie volkomen te negeren. Toch zou men op die manier een voorbeeld kunnen stellen hoe men in een parlementaire democratie om dient te gaan met een middeleeuws relict als de monarchie, en als zodanig is dit artikel al een zwaktebod. 'I have a dream..!' om met Martin Luther King te spreken,— dat er ooit een prinsjesdag komt waarop de gouden koets in de Lange Houtstraat achter een vuilniswagen zal moeten wachten. Dat even later de Haagse verkeerspolitie die gouden koets op het Binnenhof wegens foutparkeren van een wielklem voorziet of zelfs wegsleept, zodat koning Willem IV en koningin Máxima met tram 17 terug moeten keren naar paleis Noordeinde. 'I have a dream..!'


Aankondiging van de abdicatie in de juiste context en teruggebracht tot correcte proporties


Wie op televisie het publiek iets door de strot wil duwen waar niemand op zit te wachten omdat die er nooit om gevraagd heeft kan zendtijd kopen. Zoiets noemen we dan reclame, die is bedoeld om weg te zappen of gelegenheid te bieden intussen een biertje uit de ijskast te pakken en het bakje chips even bij te vullen. Wie dat niet doet blijft verveeld wachten tot Voetbal International weer verdergaat en veroordeelt zichzelf tot inlegkruisjes, pindakaas, de nieuwe Ford Kia en laat zich door Mediamarkt toeschreeuwen. Dáártussen hoort de mateloos irrelevante mededeling dat Willem de Overbodige het nieuwe staatshoofd gaat worden thuis, en nergens anders.

Temidden van de complete hysterie omdat heel Nederland nu hals over kop aan het oranje-infuus gelegd moet worden, de orakelende deskundologen en — niet te vergeten — de dames en heren politici die hun obligate loftrompet-prietpraat verkondigen, is dit het juiste moment om het koningschap terug te brengen tot de proporties en de context die het toekomt: in de marge tussen SBS-Shownieuws en de Efteling.








11 opmerkingen:

Edmond V.O. Katusz zei

Ik weet iemand die buitengewoon blij zal zijn. Maxima's paps! Het is welhaast onbestaanbaar dat de vader van de (toekomstige) koningin van Nederland ooit nog voor de rechter komt.

Hoe voelt het trouwens als "intellectuele snob"? 8-))
Gegroet, Edmond V.O. Katusz

sheila zei

halo wendela! het is inderdaad vreselijk met al die dingen op tevee over de koningin enzo het houd maar niet op!! en ik vind je geen intellectuele snob zoasl die emond hoor! dank je wel vopr al je mooie artikelen ga zo door!!!!

Anoniem zei

Tja, als erfelijk, ongekozen Staatshoofd, Voorzitter van de RVS én Hoofd van de Regering zweren Oranje's in feite trouw aan zichzelf. Iedere Nederland die op Europes niveau om 'méér democratie' roept zonder hetzelfde in Nederland te eisen, ontkracht zichzelf en is hypocriet. Zegt die iets over de meerderheid van de politici, welke een rondje om de troon blijven dansen?

Anoniem zei

P.S. Inloggen is een ramp op blogspot.
http://koningbilly.wordpress.com

Bas L. zei

Meneer Katusz, ik begrijp uw laatste vraag niet. Wie bedoelt u met "intellectuele snob"?

Edmond V.O. Katusz zei

Oh gut, ik had het wat uitgebreider moeten opschrijven. Het "8-))" was te weinig. Op Twitter had ik mevrouw De Witt een DM gestuurd onmiddelijk na lezing van een artikel in Vrij Nederland.

Een journalist, Simon Kuper, die zich, zo te zien, vooral bezig houdt met voetbal, mocht in dat blad een commentaar schrijven op twee boeken over Oranje. Republikeinen werden neergemaaid als zijnde "intellectuele snobs" hetgeen zou blijken uit het boek "De Republiek der Nederlanden: Pleidooien voor de afschaffing van de Monarchie", Tom Rooduijn (red), 1998.

Ook merkte Kuper op: "Ja, het bestaan van een erfelijk koningshuis is oneerlijk, maar het is toch veel minder belangrijk dan het bestaan van een grotendeels erfelijke elite. (Wat bedoelt hij eigenlijk, precies? - EVOK) Het lijkt daarom wat studentikoos om je tijd te wijden aan anti-oranje campagnes."

Hoop dat e.e.a. nu duidelijker is.
Gegroet, Edmond V.O. Katusz

Anoniem zei

kan je je woordjes goed spellen ,het staat zo vervelend die typfouten.

Anoniem zei

Wat mij betreft struikelen de meeste monarchie haters over hun eigen woorden, complottheorieen, het ene feit met het andere verbinden, de vele aannames welke niet gestaafd kunnen worden, de enorme haatdragende ingezonden mails van de verbitterende niet hun zin krijgende schrijvers , het voor dom uitmakende mede bevolking, enzovoorts enzovoorts,,,wacht gewoon je tijd af ....

Wendela de Witt - Bicker zei

Mooi zo, een echte monarchist in onze eenvoudige herberg. Een geletterde nog wel.

Wendela de Witt - Bicker zei

Ergens bekruipt mij het gevoel dat u iets wilt zeggen. Probeer het nog eens, maar dan iets rustiger aan.

Edmond V.O. Katusz zei

Nou, nou nou, heer Dekker wat een eruptie! Wat een aannames, zou ik haast zeggen... Maar die gaat u natuurlijk uiterst degelijk staven, nietwaar? Kom, doe mevrouw De Witt een plezier en volg haar advies op. U bent ten slotte haar gast hier op dit blog.
Gegroet Edmond V.O. Katusz