Ontschaving

Toen we vroeger op de middelbare school de pH van een vloeistofmengsel leerden uitrekenen, vertelde onze scheikundeleraar dat 40 miljard minus 2 miljoen nog steeds 40 miljard was. Dat deed hij om ons onnodig ingewikkelde kwadratische vergelijkingen te besparen. Die halve promille zet in de praktijk toch geen zoden aan de dijk voor de pH, zei hij dan. Daarentegen was 40 miljoen minus 2 miljoen natuurlijk wél 38 miljoen, want 5 volle procenten betekende dan misschien geen spreekwoordelijke slok op 'n borrel, maar kon niet zonder meer genegeerd worden.





Vandaag konden we in de krant lezen dat rechters bezorgd zijn over rechtsbijstand voor de laagste inkomens. Volgens de Raad voor de Rechtspraak moeten zelfs de allerarmste mensen in onze samenleving ook de mogelijkheid hebben om op te kunnen komen tegen schending van hun rechten bij een onafhankelijke rechter. Dat recht komt met de huidige kabinetsplannen in gevaar, aldus de raad. De overheid wil namelijk enerzijds de eigen bijdrage voor rechtzoekenden verhogen, terwijl anderzijds de vergoedingen voor advocaten naar zouden moeten dalen. Al met al wil de staat daarmee ruim € 40 miljoen besparen. Waarschijnlijk zal menigeen zuchtend de schouders ophalen bij deze zoveelste boom die door Rutte achteloos omgezaagd wordt.

Tegelijkertijd lezen we echter dat de Nederlandse staat jaarlijks € 2 tot € 2,5 miljoen blijkt te betalen voor de auto's, paarden en rijtuigen van de Oranjes. In 2010 bedroegen de kosten voor de 'instandhouding van het rijtuigenpark' ruim € 2,6 miljoen, terwijl dat in 2011 'slechts' ruim € 2,3 miljoen was — een substantieel hoger bedrag dan ons tot op heden werd voorgehouden. De exorbitante bedragen die daarnaast ook nog eens voor het gebruik van het regeringsvliegtuig en overige vliegreizen uit gemeenschapsgeld worden neergeteld vormen daar bovenop nog eens een aparte kostenpost. Terloops wordt ook nog eventjes vermeld dat deze rapportage ten aanzien van de specificaties onvolledig is, omdat de bonnetjes niet bij Rutte, maar achter de paleismuren liggen.


Wuivende vrouw die zich niet kan verdedigen
De kwetsbaarste groep mensen in de samenleving de mogelijkheid afnemen om voor hun fundamentele rechten op te kunnen te komen overstijgt iedere idee van een rechtvaardige en solidaire samenleving: hier wordt namelijk een essentiële pijler onder onze beschaving weggetrokken. Dat beeld wordt des te wranger wanneer diezelfde overheid wél bereid blijkt achteloos substantiële bedragen over de balk smijt ten behoeve van het wagenpark van één bepaalde familie. Maakt die € 2,5 miljoen uit op een te besparen bedrag van € 40 miljoen? Jazeker, dat maakt uit, precies zoals mijn scheikundeleraar mij ooit leerde. Maar het is bovenal een principiële kwestie. Wanneer geeft die overgeprivilegieerde familie eens een keertje blijk van enige beschaving door zich solidair te tonen met de mensen die zij 'hun' onderdanen plegen te noemen? Geen idee. Is het onrechtvaardig? Ja, dat is het. En ten slotte: zijn wij bereid om, in navolging van onze zuiderburen, daar eens concreet iets aan te doen door eindelijk het mes te zetten in die absurde en oncontroleerbare uitgaven?




De kernvraag luidt natuurlijk of dit nu inderdaad allemaal zo erg is. Ofschoon ieder dat natuurlijk voor zichzelf moet bepalen, is het in elk geval wel schrijnend dat dit nieuws niet belangrijk genoeg bevonden wordt om journaal-waardig te zijn. Onrecht is voor de gemiddelde Nederlander pas Pauw & Witteman-waardig in zoverre men zich belazerd voelt door Lance Armstrong, en iets is pas DWDD-waardig zolang het appelleert aan de collectieve zindering over een mogelijke Elfstedentocht.

Het zijn niet de hysterische monarchisten, en zelfs niet de pro-oranje media die onze grootste tegenstanders zijn, omdat zij een onrechtvaardig, irrationeel en belachelijk middeleeuws relict willens en wetens instand houden. Dat zijn wij namelijk zélf, die met een weergaloze onverschilligheid schouderophalend toekijken hoe onze beschaving voor onze ogen verpulvert.








4 opmerkingen:

lona7 zei

De hysterische monarchisten, hielenlikkers en slijmballen zijn wel degelijk verantwoordelijk voor het in stand houden van deze kwaadaardige poppenkast. Die zijn nl. actief bezig met de PR voor de boevenbende. De "onverschilligen" zullen denken dat ze er weinig aan kunnen veranderen en geef ze eens ongelijk.

Edmond V.O. Katusz zei

Het zou enorm kunnen schelen als bij het geschiedenisonderwijs vanaf de basisschool een meer reëel beeld van de "Oranjes" geschetst zou worden. Zelfs op de Wikipedia is e.e.a. soms wat te rooskleurig weergegeven. Men heeft het bijv bij Willem de Zwijger over een nietigverklaring van een van zijn huwelijken, maar in wezen was hij toen hij trouwde met Charlotte de Bourbon een bigamist.
Zelfs staat er aan het begin in het onderhavige Wikipedia-artikel nog dat hij de initiator van de opstand was; om je te bezatten. Deze opportunist was uit op geld en macht. Als gelovige was hij ook nog een complete windvaan. Nou ja, van die dingen.
Gegroet, Edmond V.O. Katusz

Wendela de Witt - Bicker zei

Zeer juist, waarvoor dank. Overigens kunt u zelf natuurlijk ook bijdragen leveren aan Wikipedia; daarbij is weliswaar veel weerstand te verwachten, maar het is wellicht het proberen waard.

Edmond V.O. Katusz zei

Ja, als je ziet hoe Leo Andriessen "verwijderd" wordt en het hele "genocide" verhaal kalt gestellt wordt, dan zal het een hele toer zijn. Dhr. W. Veenstra kwijt zich met verve van deze taak. (Zie de Wikipedia over Willem de Zwijger)
Gegroet, Edmond V.O. Katusz