Republikein zijn, republikein blijven

Waarom wordt iemand eigenlijk republikein in Nederland? Worden we hier dagelijks wakker met de ondraaglijke gedachte onderdaan te zijn van een koning, of, erger nog, moeten we op ieder moment vrezen van ons bed te worden gelicht door de soldaten van de koning? Neen, gelukkig niet, maar of dat ook zo gelukkig is, waag ik te betwijfelen. De onduidelijke bestuurlijke macht van de koning kan zich in Nederland geheel onverwacht doen gelden, zelfs tot ver buiten de politieke arena. Macht om onwelgevallige geschiedenis te verdraaien, macht om weerspannige feiten onder het vloerkleed te vegen, zélfs macht om zich privileges toe te eigenen die minachting tonen aan onze parlementaire democratie.

Toch zullen er maar weinigen zijn die in Nederland republikein worden omdat de juridische vierkante millimeter van artikel 42 van de grondwet hen te zwaar op de maag ligt. Welbeschouwd heeft niemand last van deze constitutionele irrationaliteit, bovendien zijn thema's als gezondheidzorg, onderwijs, integratie en werkgelegenheid veel sexier, dus waarom zou je eigenlijk republikein worden? Wel, ik zal het u verklappen: uit ergernis.

Zichtbare redenen om republikein te worden zijn er dan misschien niet, maar aanleidingen des te meer. Eén van die aanleidingen, die drie jaar geleden de republikeinse beweging in Nederland weer zo'n plotselinge impuls gaf, was toen bekend werd dat ons staatshoofd vanuit haar werkpaleis haar zuster hielp met het bewandelen van fiscale sluiproutes. Een grote meerderheid van het parlement bleek hier niet van gediend, maar desondanks gingen de praktijken gewoon door, en onderstaand kunt u getuige zijn van zo'n geërgerd parlementslid:

Diederik Samsom 'Flipt', Pauw & Witteman, september 2009

Herkent u deze man? Juist ja, het is Diederik Samsom, de zojuist gekozen voorzitter van de PvdA-Tweedekamerfractie die de geplaagde partij uit de modder moet proberen te trekken. Bij het beluisteren van dit onomwonden pleidooi voor de republiek is het echter van groot belang dat u zich realiseert dat de heer Samsom zich bij hem thuis bevindt, zo te zien in de keuken. Nu vraagt u zich misschien af: wat heeft dát er nu mee te maken, je bent toch gewoon een republikein of niet, onafhankelijk van de plaats waar men zich bevindt?

Was het maar zo. Toen in 2001 één van de oprichters van het Nieuw Republikeins Genootschap Ewout Irrgang kandidaat-Kamerlid werd voor de SP, verkneukelde republikeins Nederland zich reeds, want eindelijk zouden we een onversneden republikeins geluid in de Tweede Kamer kunnen horen. Niets bleek minder waar: Irrgang werd woordvoerder financiën, terwijl die andere vrijetijdsrepublikein Ronald van Raak het woordvoerderschap inzake het koninklijk huis op zich nam en sindsdien met knikkende knietjes braaf een ceremoniële monarchie bepleit.

Want wat denkt u, zal Samsom als partijleider bij een ergernis als bovenstaand voor de interruptiemicrofoon in de Tweede Kamer nog steeds pleiten voor de republiek, zoals hij thuis in de keuken wél durft? Of, zal premier Samsom het wekelijkse bezoekje aan het paleis laten annuleren door zijn secretaresse, gewoonweg omdat hij daar niets te zoeken heeft? Zal deze sociaal-democraat als minister-president een vorst of vorstin die volgens hem 'lak heeft aan de regels met minachting voor de parlementaire democratie' keihard laten vallen?

U mag één keer raden. Of nee, nul keer.




9 opmerkingen:

Anoniem zei

Hup diederik, toon je een vent en zeg in het openbaar hetzelfde als in je keuken!

Anoniem zei

Ik denk niet dat Samsom het zich kan permitteren hare grajesteit te laten vallen.

Anoniem zei

(Grijns)
In ieder geval heb ik diverse keren dhr. Samsom betwittert met deze video. Gelukkig scoort die op het ogenblik goed, als zijnde een top video. Het zal mij benieuwen of hij ooit antwoord. Zal regelmatig dezelfde vraag stellen via Twitter.

Felicitaties trouwens met alle doorwrochte artiklen op uw blog!
Lust voor de geest!
Gegroet, Edmond V.O. Katusz

Wendela de Witt - Bicker zei

Dank voor uw vriendelijke woorden. Wat Samsom betreft: onder verwijzing naar peilingen is het voor een politicus niet zo moeilijk zich onder zo'n filmpje uit te wurmen.

Anoniem zei

Hij heeft het over Christina. Waarom zou hij trouwens niet kunnen zeggen wat hij vindt? Het is hier Noord-Korea niet.

Ben Van Herwijnen zei

De Grondwet kan gewoon met 2-3 meerderheid gewijzigd worden naar de Republiek Nederland met een President. Van de zittende kamerleden is niets te verwachten, wat ze hebben allemaal, ook mijnheer Samson een eed van trouw afgelegd aan mevr. Van Oranje Nassau.
De Republikeinse Moderne Partij beijvert zich al 12 jaar voor kamerzetels en met het halen van een oof meer zetels door de RMP is er een probleempje, want wij zweren geen trouw aan mevrouw en eisen dan natuurlijk toch onze zetel op. Dit gaat dan nationaal en internationaal grote commotie opleveren. Daarna willen we meteen een referendum over onze staatsvorm

Wendela de Witt - Bicker zei

1. Twee keer 2/3 meerderheid in beide Kamers, in twee aaneengesloten parlementen. Zo 'gewoon' doe je dat niet eventjes.
2. De RMP klungelt al 12 jaar met 20 leden, vanwege uw hinderlijk narcisme.
3. De monarchie is niet referendabel, ook daar zal dan eerst een wetswijziging voor doorgevoerd moeten worden.

Zoals gewoonlijk spreekt u wartaal: eerst wilt u 'gewoon' even de republiek invoeren, om daarna vervolgens een referendum uit te schrijven over de staatsvorm.

Anoniem zei

Van oorsprong overtuigde republikeinen zoals Samson, Van Es worden ergens tussen keuken en pluche gekocht door het almachtige en alomtegenwoordige oranjesyndicaat. De gunsten en machinaties van Oranje verrichten wonderen waarbij zelfs de werken van Jezus van Nazareth als kwajongenswerk schril bij afsteken. Oranje is met haar middelen in staat het heilig vuur van de belofte der kuisheid om te buigen in een grenzeloos Oranjeopportunisme waarbij, éénmaal getransformeerd tot lakei, men bereid is zelfs zijn eigen moeder te gelde te maken.

Wendela de Witt - Bicker zei

Ronkende woorden op stelten. Wat is precies uw punt?