Geen taboes

Ineens wist ik het héél zeker: Jezus zou op het CDA gestemd hebben. Met dat democratische had de Nazarener waarschijnlijk niet zoveel, maar dat Gristelijke zou Hem vast wel aangesproken hebben. In gedachten zag ik Hem al in het stemhokje dralen, zijn rode potloodpunt weifelend boven Maxime Verhagen, Gert Leers of Jack de Vries — Jezus' drie meest favoriete gristenen — tot daar ineens Jan-Kees verscheen. Jan-Kees was het hélemaal!

Ik kreeg er haast een brok van in mijn keel, want Jan-Kees zei het écht, live-op-camera: bij de besprekingen over de nieuwe bezuinigingsronde zullen er geen taboes zijn. Geen taboes! Dat betekent dat alles geoorloofd is om overal nog een extra stuiver uit te persen. Ieder omgedraaid spaarvarkentje zal nóg eens een keer op z'n kop gehouden worden, rantsoenen bij de voedselbanken gehalveerd en de rijen ervoor desnoods verdubbelen. Asielerende (nieuw woord, speciaal voor Jan-Kees uitgevonden) grote betraande kinderogen, met of zonder trillende onderlip, zullen met gristelijke rechtvaardigheid de grens over worden gezet, terwijl het budget op ontwikkelingssamenwerking eerst barmhartig wordt gereduceerd tot 0% en daarna tot -0,2% van ons BNP. Nu was dat laatste weliswaar een idee van die peroxide-geblondeerde hystericus, maar gristelijk was het wel.



Geen enkel taboe, dus niet op de hypotheekrente-aftrek, niet op de sociale zekerheid, maar dan dus ook niet op het koninklijk huis, nietwaar, Jan-Kees? Grandioos,— even gauw een sommetje op de achterkant van 'n bierviltje. Onze oosterburen, die net hun staatshoofd naar huis hebben gestuurd omdat hij een flesje wijn teveel had aangenomen, kissebissen momenteel over de € 199.000 die hij nu nog wel of niet mee naar huis mag nemen. Ha, twee miezerige tonnetjes! Ons vorstenhuisje declareert bij de landsadvocaat alleen al het drievoudige om uitsluitend hun misdragingen in de doofpot te laten stoppen. Maar dat terzijde, want Jan-Kees wil écht besparen.

Nou goed dan: Beatrix € 5,1 miljoen + Willem-Alexander € 1,4 miljoen + Máxima ruim € 6 ton = samen goed voor ruim € 7,1 miljoen, en dat tegen de miezerige 2 ton die onze oosterburen aan hun — overigens, gekozen — staatshoofd kwijt zijn. Ter vergelijking: Barack Obama verdient nog niet eens zoveel als onze WimLex. Maar ik hoor het Jan-Kees al denken: die € 6,9 miljoen schiet niet op om het totale begrotingstekort terug te dringen.

Maar daar heb je dan weer een blauwe enveloppe voor, en dat weet Jan-Kees als geen ander. Uiteindelijk staat er in artikel 40 GW dat de vrijstelling van hun vermogen uitsluitend die bestanddelen betreft die 'dienstbaar zijn aan de uitoefening van hun functie'. Kortom: helemaal niets.

Dus kom op Jan-Kees, 'geeft dan den keizer, dat des keizers is' 1. In naam der koningin!


1 Matt. 22:21

7 opmerkingen:

Victor zei

Ik wil nog even de resterende kosten van het koningshuis vermelden, dat is ongeveer 140 miljoen. Maar kan ook hoger zijn omdat veel niet vermeld wordt, of op andere posten worden geboekt. Een president is vele malen goedkoper en transparanter. Dus Kees Jan vergeet vooral deze bezuinigingspost niet.

Victor zei

Even een rectificatie, die resterende kosten gaan natuurlijk over de monarchie.

Politici declareren trouwens vreemde aankopen. Op schrikkeldag kocht Bleeker een beddenkussen van 38 euro op onze kosten, zou hij overnachten in de 2e kamer? Kees Jan de Jager bestelde 8 haringen die wij betalen en Hans Hillen liep een jaargetijde achter en bestelde 16 oliebollen, ook op onze rekening. De kamerleden willen een debat over de declaraties van de kabinetsleden van 1.5 miljoen. Lijkt me niet overbodig.

Anoniem zei

En wat dacht je van die privé-auto van Onno Hoes, VVD-burgemeester van Maastricht die 85.000 euro kost? Alle declaraties, dus ook van locale bestuurders horen te worden gepubliceerd en bestraft als ze ondeugdelijk zijn.

Victor zei

Dat declaratiegedrag van ambtenaren kan een flinke bezuinigingspost zijn. Maar dat komt te dicht bij.

Anoniem zei

gewoon kosten verhalen op de personen, die de verkeerde beslissingen nemen(vb VESTIA)
PLUK ZE LEEG-actie
Dan zul je zien dat deze lucratieve zaakjes door verantwoorde personen genomen worden!

Efjan zei

Ik dacht altijd dat die lui helemaal vrijgesteld waren van vermogensbelasting

Anoniem zei

Ik walg er van om in het huidige "door en door corrupte" Nederland te leven.