Hedonia maxima

Iets te dragen hoeft zij nooit, zelfs geen verantwoordelijkheid. Evenmin hoeft ze iets te zeggen, want daar heeft zij haar eigen dienst voor. Ze huppelt wat, ze fladdert een beetje, want problemen zijn er alleen voor anderen, dus om weg te lachen. De wereld is één groot feest, en haar meest existentiële vraag is welke schoenen het beste bij welke jurk passen. Haar bijdrage aan de gestaag verder uitgeknepen samenleving bestaat eruit door met zorgvuldig geënsceneerde spontaniteit aan arme studenten uit te leggen — maar vooral niet te lang — hoe om te gaan met krappe budgetten om zich vervolgens per limousine weer naar haar Risicoloze Reservaat te laten vervoeren.




Of misschien ook niet, want wellicht gaat ze wel een stukje fietsen door Istanboel, schaterend en wuivend. Of zij gaat overbodige toespraken houden op gewichtige congressen voor de groten der aarde. Daar spreekt zij holle woorden die zij zelf niet heeft hoeven schrijven, over heeft nagedacht of überhaupt ooit iets bij heeft hoeven voelen, want daar heeft zij haar hermelijnvlooien immers voor. Hoofdzaak is dat zij geprezen wordt, geprezen om haar 'spontaniteit', 'oprechte interesse' en haar 'goedlachse charmante verschijning'. Geprezen voor haar 'onvermoeibare en kundige gedrevenheid', haar 'betrokken enthousiasme' en zelfs haar 'voorbeeldige moederschap'. Haar vederlichte bestaan is één grote reclamecampagne, een aanprijzing van een dwarrelende Leegte, als een dansend blaadje op de kabbelende golfjes van een najaarsbriesje.

Maar wie goed kijkt ziet achter die lach een paar kille ogen en een altoos berekenende blik, want ze won immers niet voor niets de jackpot in dat verre vreemde land. Harde ogen die nu al ruim een decennium verbeten wachten op macht. Maar eerst haar vader op het bordes, dichtbij en onkwetsbaar. De macht, het geld en de roem die haar toekomen volgen dan vanzelf.

En een ieder die haar ooit liefhad, zal wanhopen.








8 opmerkingen:

lona7 zei

Wendela, you made my day. Als ze de kans had, zou ze zich ontpoppen als "la reina católica". We mogen blij zijn dat we nu leven en niet in de middeleeuwen. Ik huiver bij de gedachte aan wat ons beschoren zou zijn met deze vorstin.

Bas L. zei

Ilona7, Al leven we niet meer in de Middeleeuwen, ik ben toch ongerust. Straks is haar man koning, zij gaat hem beïnvloeden hoe dan ook. En dan denkende uit wat voor land en wat voor misdadige familie zij komt, nee dan ben ik er echt niet gerust op

Gerrit zei

Beetje een zuur stukje Wendela! Ik heb ze beter van je gezien.
Laten we er primair voor zorgen dat we haar vader van het bordes weren...

verwarde man zei

En niet te vergeten: geroemd om haar "samenbindend vermogen". Zonder een Lippe/Zorrequieta-schandvlek heeft dit land geen toekomst zo wordt ons angst aangepraat.

Anoniem zei

Helaas is het waar wat je schrijft Wendelaa, deze dame leeft en feest van onze centen. Maar ze spreekt onze taal nog niet goed, toch vertegenwoordigd zij ons.

Dr.R. Clavan zei

Die Agentijnse hoerrrrrrrrrrrrrrr maximuts is overduidelijk puut voor de gratis centen en de macht met prins pils met zijn IQ van 80 getrouwd. Die prins pils is de domste 'prins' van dat hele inteelt stelletje van nep-monarchen. Zijn afstudeerscriptie is geheim. Geheim omdat niemand hoeft te kunnen zien hoe dom prins pils wel niet is. En dan die kop van hem. Hij is een nog grote houten Klaas dan Pinokkio. En Pinokkio is slimmer. Dat prins pils ueberhaupt aan een vrouw gekomen is mag een wonder heten. Ik zou die hele 'koninklijke' familie graag een vlucht aanbieden met de heer Julio Poch als piloot...

Wendela de Witt - Bicker zei

Kennelijk hebt u wél de beschikking over de afstudeerscriptie van Willem-Alexander, die zie ik dan ook met belangstelling tegemoet. Voor uw grappig bedoelde — althans, dat hoop ik maar — duidingen en suggesties bent u hier aan het verkeerde adres, dus wellicht kunt u dit soort graffiti elders rondsproeien. Voor het overige: de naam die u gebruikt is Kees van Kooten onwaardig.

Anne Louis Cammenga, Directeur Informatiecentrum Tweede Wereldoorlog (IWOII), Website: www.iwoii.nl zei

Een uitstekend artikel dat de volslagen leegte en inhoudsloosheid van dit Nederlandse koningshuis op briljante wijze weergeeft. Het meest trieste vind ik zélf dat wij als staatsburgers - zelfs niet via ons democratisch stemrecht - hierop geen enkele, maar dan ook geen enkele invloed op uit kunnen oefenen. De Nederlandse bovenlaag onder leiding van het Nederlandse koningshuis heeft het zodanig goed ingeregeld dat wij als burgers van dit land géén referendum mogen houden over het voortbestaan van het Nederlandse koningshuis. Daarnaast is voor een wetsvoorstel met betrekking tot het Nederlandse koningshuis twee derde meerderheid in de Tweede Kamer nodig. U raadt het dus al. Die komt er dus nooit. Wij blijven dus tot in alle eeuwigheid aan deze familie 'vastzitten'. Tenzij er een wonder, een revolutie of een plotselinge sterfte onder alle leden van dit Nederlandse koningshuis plaatsvindt. Maar anders verandert er in dit land helemaal niets en blijft het volgende eeuwenoude gedichtje uit de Nederlandse Gouden Eeuw van kracht: 'Zij dronken een glas; zij deden een plas en lieten de zaak vervolgens helemaal zoals die was'.