Pep Pep, Tuut Tuut!

De lamme leidt de blinde
Adriaen Pietersz van de Venne (1589 - 1662)
'Lopen een Belg en een Hollander door de Kalverstraat. Zegt die Belg...' Als het een mop is, dan is het een slechte en moeten we huilen. Maar als het serieus is, dan is het een goeie mop en moeten we lachen om niet te huilen. Of huilen van het lachen,— kan ook. De zichzelf 'republikeins' noemende N-VA doet maar liefst zes aanbevelingen om hun monarchie te moderniseren. 'Want', zo betoogt de Belg, 'we zijn democraten'. Een postkoets met ABS, zoiets zal hij wel bedoelen. Maar de lamme helpt de blinde, want die aanbevelingen doet de N-VA onder verwijzing naar de Nederlandse monarchie. Jawel, u leest het goed: de kreupele Nederlands monarchie zou met haar financiële transparantie (!) 1 als voorbeeld moeten dienen voor de Belgische.

Waar wijzelf met verbijstering en afgrijzen kijken naar hoe onze eigen monarchie voortstrompelt, terwijl niemand eigenlijk weet hoe, waarom, waarheen en waarvoor, nemen anderen haar warempel tot voorbeeld. 'Kijk, zó willen we het hebben!' roept de Belg: een parlementaire democratie met daarop vastgeschroefd de kop van een vreemde monarchie, die als een wezenloze Minotaurus verdwaasd ronddoolt over het Haagse Binnenhof. En of je het gelooft of niet, maar om dit zonderlinge wezen te beschermen moet er volgens de N-VA in België ook een soort RVD komen, naar Nederlands model. Welnu, dat is simpel. Een RVD organiseer je al volgt: open een telefoonlijn, zet er iemand achter die achtereenvolgens deze drie zinnen uitspreekt:
  1. 'Wie bent u?'
  2. 'Waarom wilt u dat weten?'
  3. 'Het is niet waar'.
Onze Willem-Alexander kan voor 12 september overigens nog wel wat leren van zijn Belgische collega prins Filip, die tijdens verkiezingen een stemlokaal bezocht en de voorzitter op parmantige wijze vroeg 'Komt u hier dikwijls?' Maar onbedoeld geeft de N-VA in omgekeerde richting ook aanbevelingen voor de Nederlandse monarchie. Waarom zouden wij onze Zelfverklaard Goddelijk Uitverkoren Staatsparasieten ook niet gewoon op stookolie laten rijden? Belasting betalen ze sowieso niet, noch op hun voertuigen, noch op de brandstof. En na de eerste vijf aanbevelingen vraagt de Vlaamse klotskop tenslotte doodleuk om een ceremoniële monarchie.

Was dit dan soms wel een mop? Neen, helaas niet. Het zou vrolijk zijn als het allemaal niet zo treurig was.





  1. De 'financiële transparantie' van het Nederlandse koningshuis werkt ongeveer als volgt: wanneer het staatshoofd in haar zeiljacht vaart is het van haar, en wanneer het onderhouden moet worden is het van het volk.








1 opmerking:

Edmond V.O. Katusz zei

"onderhouden"

In de antwoorden van de toenmalige minister-president dhr. Balkenende lees ik trowuens dat er sinds 1957 geen groot onderhoud gepleegd is aan "ons" geschenk. Schandelijk slecht wordt er dus met dat cadeau omgesprongen. Mooie illustratie hoe weinig men om "ons", het volk, geeft.
Gegroet, Edmond V.O. Katusz