Stel je voor...

Vandaag werd een vraaggesprek met het Duitse staatshoofd Joachim Gauck uitgezonden. Daarin uitte hij in ondubbelzinnige bewoordingen kritiek op Angela Merkel, de leider van de huidige regeringsploeg. Hoe zou dat er in Nederland aan toegaan? Laten we maar eens proberen domweg de namen in het artikeltje van de NOS te vervangen:



Kritiek van Beatrix op Rutte

De Nederlandse koningin Beatrix heeft in duidelijke bewoordingen premier Rutte op zijn plicht gewezen om de Nederlandse burger zijn reddingsplan voor de euro uit te leggen.

Veel Nederlanders hebben grote bedenkingen bij het reddingsplan en aanstaande dinsdag behandelt de Raad van State1 in Den Haag een klacht van tegenstanders van het plan.

Op de hoogte
Beatrix is blij met die klacht, want volgens haar hebben de Nederlandse politici veel te weinig openheid van zaken gegeven rond de redding van de euro. Iedere Nederlander die belasting betaalt is in beginsel bij het reddingsplan betrokken en heeft volgens Beatrix het recht om van alle details op de hoogte te worden gesteld.

Beatrix toont verder wel respect voor de inzet en kennis van Rutte, maar zij vindt dat hij zijn democratische plichten niet uit het oog moet verliezen.



Wat zou er in Nederland gebeuren? Alleen het idee al dat Beatrix zou deelnemen aan een serie zomerinterviews is volstrekt ondenkbaar. Naar de verdere gevolgen van deze gedachtenexcercitie kunnen wij slechts gissen, maar vast staat dat hier in elk geval compleet de pleuris zou uitbreken. Frits Wester zou er een pruik voor opzetten om Rutte existentieel te laten zweten: 'De majesteit bedoelde eigenlijk dat...'.

Het is niet zo moeilijk om de open zenuw van onze bizarre monarchie bloot te leggen.




  1. In Nederland is het staatshoofd, behalve regeringshoofd, ook nog eens voorzitter van de Raad van State, dus hier gaat de vergelijking enigszins mank.







1 opmerking:

Jacqueline zei

Wendela, je hebt helemaal gelijk. Het is zo jammer dat de mensen, die je met je bijzonder goed geschreven stukjes bereikt, niet de machthebbers zijn die deze bizarre monarchie in het zadel houden. Parlementaire betrokkenheid hoeven we niet te verwachten. De politieke partijen draaien om als een blad aan een boom zodra ze verkozen zijn. En de elite rondom dit koningshuis heeft er alle belang bij het juist in stand te houden. Dus wie blijft er dan nog over? Wie kan er werkelijk iets aan doen?