Onze nieuwe Coen

Een ongelukkiger moment had men niet kunnen uitkiezen: één dag voor de jaarlijkse Indië-herdenking in Den Haag, terwijl aanstaande zondag het tweede deel wordt uitgezonden van de documentaire over het leed dat de Nederlandse bezetter door de Indonesische vrijheidsstrijders is aangedaan. Maar vanavond spreekt kapitein Raymond Westerling dan eindelijk. Dit voormalig staflid en vertrouweling van — het zal u niet verbazen: prins Bernhard — is met beestachtig geweld in Indonesië tekeer gegaan, teneinde te proberen het koloniale gezag van Nederland te herstellen.


NOS Journaal over Raymond Westerling


Zoals Westerlings gewelddadige optreden het einde van de Nederlands-Indische kolonie markeerde, zo is het aan het begin van de zeventiende eeuw ooit ook begonnen, en op precies dezelfde brute wijze. Een van de bekendste was wel Jan Pieterszoon Coen, die het Javaanse dorp Jacatra platbrandde om daar Batavia te stichten, overigens in hetzelfde jaar dat prins Maurits hier in Nederland zijn staatsgreep pleegde. Onder meer naar aanleiding van de meedogenloze slachtpartij die Coen twee jaar later op Banda aanrichtte, is de tekst op zijn standbeeld in Hoorn onlangs dan ook gewijzigd, met de bedoeling hem niet langer als een volksheld te eren.

In de zeventiende eeuw was er nog geen televisie, laat staan YouTube-filmpjes. Wél hebben we een ooggetuigenverslag van luitenant Van Waert, die verhaalt hoe Coen op 8 mei 1621 '6 Japonders met haere scherp snydende sweerden vooreerst de 8 principaelste midden door hebben gehouwen, daerna 't hooft aff ende voorts in vier quartieren gesmeten; de andere 36 het hooft aff ende voorts in vier quartieren als de eerste, welcke executie seer wreedelijck was om aan te sien. Sy stierven in aller stilheyt sonder eenich gebaer te maecken; alleenlijck wasser eenen die in onse Duytsche tale vraechde: mijn heeren en isser dan geen genade? maer 't en mocht niet helpen. Godt weet wie recht heeft. Dit, 't welck ons altsamen dochte, volbracht sijnde, als willende den naem van Christenen voeren, sijn met verbaestheyt yder vertrocken nae sij quartier, geen behagen hebbende in sulcken koophandel' 1


Kapitein Raymond Westerling: onze hedendaagse Jan Pieterszoon Coen, onze eigen Mladic, onze eigen oorlogsmisdadiger die Nederland nooit heeft willen uitleveren aan Indonesië, de held van de Indië-veteranen die morgen in Den Haag verongelijkt gaan staan janken, voor wie prins Bernhard vergeefs nog probeerde hem de militaire Willemsorde opgespeld te laten krijgen, maar die er in 1949 uiteindelijk mee weg kwam met een 'bijzondere tevredenheidsbetuiging'.



> Bekijk hier de uitzending
> Nederland verantwoordelijk voor executies Zuid Sulawesi, NCRV 20-12-2011
> Reactie van minister Rosenthal, NRC 15-08-2012




  1. Colenbrander 241-2








12 opmerkingen:

Bas.L. zei

Documentaire gezien die de omroepen jarenlang niet uit durfde te zenden omdat het onderwerp te gevoelig was. Wat mij opviel was de moed waarmee die Westering alles zat te vertellen alsof het de gewoonste zaak van de wereld was. Zou hij dat zo gedurfd hebben omdat hij door iemand in bescherming werd genomen? Dat zou Bernhard geweest kunnen zijn. We zullen het nooit weten.

Anoniem zei

Ach die indonesische vrijheidsstrijders waren zo zielig. Die mochten wel moorden voor een goede zaak.

Anoniem zei

Shame on you!

Anoniem zei

Die andere anoniem maakt het echt te bont. Vond hij/zij hetzelfde over ons toen we probeerden ons tegen de Duitsers te verzetten? Wat een verwerpelijke mentaliteit hebben sommigen.

Wendela de Witt - Bicker zei

Wie wil kan aan de verkeerde kant van de geschiedenis blijven staan, maar dat moet je dan inderdaad wél willen.

Anoniem zei

U keurt goed dat Nederlands Indische mensen wel vermoord mogen worden. Dat waren dus meestal mensen met gemengd bloed en toevallig kregen ze van de ouders een Nederlandse nationaliteit. Zij zijn Nederlands en in u ogen een bezetter en toen ze hier in Nederland aankwamen werden ze uitgekotst en nu nog steeds. Kijk maar naar u zelf hoe u deze groep mensen haat en niet naar hun geschiedenis kijkt maar als bezetter ziet. U hebt zelf boter op je hoofd. Vraag een oud Indisch man of vrouw of hij/zij geen personen verloren heeft en die gewoon burger waren. Lees wat over de Bersiap tijd, mijn part op internet. Dit leerde ik ook niet op school

Anoniem zei

Alle Duitsers waren dus Nazi's en mag je doodschieten. Denk je nu echt dat zoveel Duitsers uit eigen wil hier zaten. Scheer ze over één kam in "onze" geschiedenis. Hierboven is het zwart wit denken in zuiverste vorm. Ook hier wordt opgeroepen om een kant te kiezen. Het maakt niet uit wie, wie vermoord. Of een mensenleven aan beide kanten geen waarde heeft. Wij mogen in vrijheid kiezen maar sommige hebben die keuze niet (in die tijd).

Wendela de Witt - Bicker zei

Soms — héél soms — is de werkelijkheid ook zwart-wit, dan ben je ófwel voor, ófwel tegen, sta je ófwel aan de ene kant, ófwel aan de andere kant. Slechts één van die twee kanten bleek de juiste te zijn. Dat zegt evenwel niets over alle betrokken individuen, waarvan inmiddels historisch is komen vast te staan dat die indertijd bewust misleid zijn door de toenmalig politiek verantwoordelijken.

Bovendien: er waren ook die niet gingen.

Wendela de Witt - Bicker zei

Geen enkele moord wordt door mij goedgekeurd; door of op wie dan ook, en in geen enkele omstandigheid. De vraag die ik hier ten principale aan de orde stel luidt: wat had Nederland daar überhaupt te zoeken?

Voor het overige kunt u zich de moeite besparen mij de gevoelens van de Indische Nederlander uit te leggen of mij historische literatuur van uw voorkeur te adviseren. U zou zich wel eens kunnen verbazen.

Anoniem zei

Wat hadden Indo-Europeanen meestal aangeduid als Indisch daar te zoeken? Waren zij Nederlanders of Indonesiërs in uw ogen?

Wendela de Witt - Bicker zei

Dat was precies de vraag die ik stelde, waarom geeft u gewoon geen antwoord? De etniciteit is daarbij niet relevant.

Bas.L. zei

Heel verwarrend al die anoniemen.