Over de rand

De discussie rondom de rol van ons ongekozen staatshoofd bij de komende kabinetsformatie speelt begint piepend en krakend tot stilstand te komen. Een kort resumé: de aftrap werd gegeven door De Volkskrant-hagiografen Hoedeman en Meijer die waarschuwden voor chaotische toestanden. Aan de andere kant werd die bangmakerij weggerelativeerd door de D66'ers De Graaf en Schouw, die daarin zowaar gesteund werden door ex-RVD-directeur Jaap van der Ploeg. Tot gisteren dan ineens weer het stuitende relaas van geperverteerde steile Calvinisten geplaatst werd. Binnen dit spectrum van meningen heeft iedereen over dit onderwerp zo ongeveer wel zijn zegje gedaan. De losse flodder die De Volkskrant deze week afschoot door te durven suggereren dat ondanks het nieuwe Reglement van Orde demissionair premier Rutte tóch naar het paleis zou gaan om de koningin advies uit te brengen, kunnen we laten voor wat het is. Althans, dat hopen we dan maar. Degenen die willen weten welke koers republikeinen het liefst zouden varen en wat de strategische overwegingen daarbij zijn, kunnen eventueel dit artikel van dit blog er nog even op nalezen.


Het mag ook geen wonder heten dat onze vorstin, die per slot van rekening het onderwerp van discussie is, in alle talen zwijgt. Dat zijn we inmiddels wel gewend, omdat discretie nu eenmaal de hoeksteen van de constitutionele monarchie is. Zoals altijd moeten we het dus doen met geruchten, want naar het schijnt heeft de staf van koningin Beatrix gepolst of zij inderdaad geen actie hoeft te ondernemen. Vermoedelijk is hieruit te begrijpen dat onze Zelfbenoemd Goddelijk Uitverkorene in haar paleishok verongelijkt zit te mokken. Ach ja.

Toch is er sprake van een piepkleine — maar niet te onderschatten — beweging aan de zijde van ons bemoeizuchtige staatshoofd, die waarschijnlijk niemand zal zijn opgevallen. De rol van ons staatshoofd tijdens de formatieprocedure werd op haar website ook altijd uitgelegd. Nu blijkt daar één geniepig inleidend zinnetje aan te zijn toegevoegd: 'Als na verkiezingen blijkt dat de Tweede Kamer geen debat wil voeren om richting te geven aan de kabinetsformatie, begint de Koningin met het consulteren van haar vaste adviseurs'. Eeh... pardon?!

Kijk, dit bedoel ik nu: de rol die de koningin speelde voordat dit nieuwe Reglement van Orde van kracht werd, had constitutioneel geen enkele basis. Er is simpelweg geen wet of regel die ook maar met één woord rept over wie de informateur(s) uitkiest en benoemt. Maar door dit simpele zinnetje op haar website toe te voegen kunnen we zien met wat voor vreselijk bemoeizuchtig staatshoofd wij te maken hebben. Mevrouw Van Amsberg had voorheen geen enkel recht die rol te vervullen, en heeft dat dus ook niet 'als na verkiezingen blijkt dat de Tweede Kamer geen debat wil voeren om richting te geven aan de kabinetsformatie'. Dus niet: 'als de Kamer het niet wil, dan doe ik het wel'. Op dat punt heeft mevrouw Van Amsberg precies even weinig rechten als iedere andere Nederlander. Misschien besluit het parlement wel om in dat geval die rol aan de Kamervoorzitter of desnoods aan de vice-voorzitter van de Raad van State te geven. Of aan uw overbuurman.

Deze neiging — namelijk door zich continu op of over het randje van het constitutioneel-toelaatbare te begeven — is typerend voor het gedrag van deze rare familie. Strikt staatsrechtelijk genomen vervalt Nederland, op het moment dat de monarch één voet buiten het grondwettelijke zebrapad zet, van een constitutionele terug naar de absolute monarchie van vóór 1848. Of, zoals bij dit geval in een kwestie waar de grondwet niet voorziet, door brutaalweg zo'n recht naar zich toe te trekken.

Staten-Generaal, let op uw zaak!








6 opmerkingen:

Kuiral zei

De familie van Amsberg
heeft gewoon maling aan het pleps.
Op naar het nieuwe kabinet van van Amsberg.

Kuiral zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Wendela de Witt - Bicker zei

De relevantie van uw bijdragen ontgaat mij geheel

Caesar Lion Cachet zei

LS...

Onze toekomstige Koning gaat er ook al steeds beroerder uitzien. Als een volslagen idioot stond hij daar in Noordwijk André Kuiper toe te spreken. Of liever gezegd zijn tekst er uit te hameren. André Kuiper... Onze nieuwe volksheld die wel heeft gezien dat de wereld overbevolkt is maar geen chemtrail heeft gezien. Wie zou die man betalen ?!

Bas. L. zei

@Caesar, Sorry hoor wat heeft dit met het bovenstaand artikel te maken?

Wendela de Witt - Bicker zei

Daarentegen heeft André Kuipers weer wel gezien dat Willem-Alexander eigenlijk een reptiel is, die 's nachts in zijn Bilderberg-UFO de huizen langsgaat om alle onderdanen te hersenspoelen