Wilhelgrafie V 2.0

Een auto die volledig in de prak is gereden wordt om die reden totaal verloren verklaard, in goed Nederlands: total loss. Sommige dingen kúnnen gewoon niet meer hersteld worden, simpelweg omdat het materiaal te zeer beschadigd is. Weg, kapot, foetsie, vernietigd,— een fatsoenlijke reconstructie is dan niet meer mogelijk.

Twee dagen voor de Duitse inval
Hofhistoricus Cees Fasseur is zojuist aan een nieuwe hagiografie begonnen van koningin Wilhelmina, ditmaal eentje die mevrouw Beatrix van Amsberg beter zal bevallen. Want zo gaat dat al eeuwen in de kringen van de heersende klassen, waarbij met apocriefe vertellingen het mythisch bewustzijn van de lezer wordt bespeeld om een grandiozere historische werkelijkheid te scheppen.

Wilhelmina — over wie het gerucht maar niet kan worden ontzenuwd dat de waanzinnige koning Willem III niet haar biologische vader was en waardoor Nederland sindsdien mogelijk door een tamelijk willekeurige Haagse familie wordt geregeerd — had twee professionele scheurders in dienst. In vaste dienst, zoveel was er kennelijk te verscheuren. En niet één, maar twee man. Stelt u zich eens voor wat zo'n beroepsscheurder voor werk deed: dozen vol met documenten naspitten op feitenmateriaal dat de dynastie mogelijk onwelgevallig zou kunnen zijn, en dan verscheuren. Verscheuren en vervolgens in de open haard ermee.

Het paleislijk schoorsteentje rookte driftig onder Wilhelmina, zoveel is inmiddels wel duidelijk. De schoorsteen van de vrouw die politiek asiel verleende aan de internationaal gezochte oorlogsmisdadiger Wilhelm II. De vrouw die in 1939 aan de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Van Boeijen liet weten geen Joden in haar achtertuin te willen hebben. De vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog het land ontvluchtte — jawel, ontvluchtte — om vervolgens via de radio haar Landgenooten heldhaftig op te roepen om vooral stand te houden. De vrouw die binnen enkele dagen buiten het parlement om eventjes een staatstoelage voor haar schoonzoon ritselde, waardoor Máxima nu nog steeds datzelfde privilege geniet.

Wilhelmina na de Duitse inval vanuit Engeland:
'Landgenooten! Houdt stand!'
De vrouw die de hoogste militaire onderscheiding aan haar schoonzoon de prins-charlatan verleende, van wie onderhand wel ondubbelzinnig vast is komen te staan dat die werkelijk van geen énkele kant deugde. Wilhelmina, de koningin die gedurende haar verblijf in Engeland het regeren met een parlement volledig was ontwend en dat eigenlijk wel prettig vond op die manier. Volgens slippendrager Fasseur toch een vrouw die 'bij haar ministers een immens prestige genoot door haar ijzeren wil en intellect'. Behalve als die minister toevallig katholiek was, want die waren nog niet jarig onder deze vorstin. Doorgaan met deze opsomming? Ach, laat ook maar, er is slechts een nieuw fasseurtje op komst.

Er is simpelweg te weinig materiaal overgebleven om ooit nog een fatsoenlijke biografie over Wilhelmina te kunnen schrijven, want die heeft zijzelf preventief totaal in de prak gereden: total loss. Maar we weten genoeg om Fasseurs komende pamfletje op voorhand schouderophalend terzijde te kunnen schuiven.

Of beter nog: verscheuren en in de open haard ermee. Maar dan ongelezen.







2 opmerkingen:

Bas.L. zei

O dat is die mevrouw die rondtoeterde dat een Oranje nooit zijn post verlaat, maar een paar dagen later met de grootste spoed het land is uitgevlucht.
Van een gekozen staatshoofd zou niemand dit gepikt hebben. Nu zat de bevolking aan de radio haar orders aan te horen en te verzuchten dat zij zo blij waren met een koningin die zo meeleeft. Ik zal het nooit begrijpen.

Anoniem zei

En ik begrijp nu des te meer waarom de koning van België als een misdadiger werd afgeschilderd (tijdens de geschiedenislessen op school) en de Willemien opgehemeld.
Maar Leopold onderhandelde met Hitler over het lot van Belgische joden en wist daardoor mensen te redden.
Willemien zat te krijsen vanuit Engeland (kan je doen als je zelf veilig bent) en besloot dat de treinstaking pas mocht beginnen nadat de laatste trein uit Westerbork was vertrokken.Omdat de "voorraad joden"op was. Voor de Bühne heeft ze twee keer zwakjes opgeroepen dat nederlanders hun joodse medeburgers moesten helpen......

Nergens werden zoveel joden weggevoerd als uit Nederland.