Bemoeiatrix

In de levenscyclus van de monarchie, van radicaal-absoluut tot compleet uitgehold-ceremonieel, kijken we nu misschien wel naar hoe een cruciale overgangsfase er uitziet. Maar wellicht aanschouwen we zelfs wel de doodsstrijd van dit rare middeleeuwse relict — laten we het hopen — zoals een uitgebluste ster nog één keer fel opflitst om daarna voorgoed uit te doven. Twee kapiteins op één schip, waarvan eentje gekozen en de ander vermeend populair is, kan ook nooit lang goed gaan. De voorspelde pleuris mag dan weliswaar niet uitgebroken zijn na de invoering van de nieuwe formatieprocedure, maar vanwege het duistere politiek gewroet van de monarch is er echter allerminst reden tot gerustheid. De vraag is niet zozeer waarméé mevrouw zich bemoeit — dat is namelijk wel duidelijk: staatszaken — alswel de vraag op grond waarvan zij dat meent te mogen doen.


Het begon al voor de verkiezingen op 28 augustus met een zonderling berichtje in De Volkskrant, ergens verstopt op pagina 5, toen Rutte aankondigde na 12 september tóch naar de koningin te zullen gaan 'om advies uit te brengen'. Geen advies te vragen — vragen staat immers vrij — nee, om advies uit te brengen. Over hoe mevrouw de rhodondendron moest laten knippen, moesten we maar denken. Terwijl klein christelijk-rechts en de oerconservatieve neoliberalen met eschatologische lariekoek de onderdanen de stuipen op het lijf probeerden te jagen, beledigde de Deftige Dame de kiezer alvast door op haar website te dreigen de hele zaak alsnog naar zich toe te zullen trekken in geval de Tweede Kamer er niet uit zou komen. Welnu, die hebben er inmiddels blijk van gegeven er zeer wel zelf uit te kunnen komen, zonder enige majesteitelijke interventie.

De kennelijk onbedwingbare bemoeizucht van onze Zelfverklaard Goddelijk Uitverkorene heeft thans tot een situatie geleid waarin niemand er ook nog maar ene kont van lijkt te snappen. De voorspelde chaos is er dan uiteindelijk toch gekomen, echter niet vanwege het ontbreken van de koningin maar juist omdát mevrouw Bemoeiatrix zich zo nodig moet opdringen. Dat de eergisteren gekozen Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg even gaat kennismaken met het staatshoofd,— nou ja, vooruit dan maar. Maar kennelijk bleef het daar niet bij, want naar nu blijkt heeft zij mevrouw Van Amsberg verzocht de beide informateurs ten paleize te ontbieden. Waarvoor dan? Niet om kennis te maken, want zij kent de heren al jaren. Wouter Bos wist in elk geval te melden dat het niet hún initiatief was. Nee, zo verklaarde de zichtbaar geschrokken Van Miltenburg, het zou slechts om een 'beleefdheidsbezoek' aan het vaste regeringshoofd gaan. Ja, en de maan is van kaas. Er is namelijk maar één plausibele verklaring voor dit schimmenspel, en die luidt dat dit de eerste opdracht van Beatrix zélf was aan de kennelijk zwaar geïntimideerde nieuwe Kamervoorzitter.

De Tweede Kamer, die het nu voor het zeggen heeft bij de formatieprocedure, windt zich hier vanzelfsprekend en terecht over op, terwijl de onderhandelende Pluchepoeperds intussen doodleuk doen alsof zij de reden voor de ophef niet begrijpen. Onze eigen vrijetijdsrepublikein Van Raak verwondert zich dan ook zeer, Pechtold eist opheldering van Van Miltenburg, terwijl Van Haersma-Buma hetzelfde verhaal van de heren formateurs wil horen als zij aan die vreemde mevrouw vertelden. Welnu, voor dat laatste is een eenvoudige oplossing.


Om ooit van de monarchie af te kunnen komen is het demystificeren en het desacrificeren van de deelnemende personages allereerst noodzakelijk. Daarnaast — en dat is wel het allerbelangrijkste — dient de monarch zo veel mogelijk in een kwetsbare politieke positie gemanoeuvreerd te worden. Als zodanig zijn haar huidige bemoeienissen weliswaar zeer ergerlijk, maar buitengewoon nuttig en zinvol. Idealiter zou de koningin in de Tweede Kamer moeten verschijnen om daar verantwoording af te leggen, maar dat is vanwege haar onschendbaarheid helaas onmogelijk. Maar in dit specifieke geval, namelijk voor het laten informeren over de stand van zaken tijdens de formatie, zou het staatshoofd best wel eventjes naar de Tweede Kamer kunnen komen om samen met de parlementariërs te luisteren naar wat de beide informateurs te melden hebben. Daar zou helemaal niets mis mee zijn; ze hoeft immers niets te zeggen of te doen, dus die rare eenheid van de kroon blijft gewaarborgd.

Nou goed dan, omdat mevrouw zo deftig is hoeft zij daarbij dan niet op de publieke tribune tussen het ordinaire journaille en hoi polloi plaats te nemen. Voor deze speciale gelegenheid mag zij op zo'n mooi blauw stoeltje ergens beneden in de plenaire zaal gaan zitten. Net alsof ze echt gekozen is.








2 opmerkingen:

Anoniem zei

Vóór de monarchie definitief wordt opgeheven, alleluja, eis ik en hoort er vanuit de politiek geëst te worden dat Bea of haar onbenullige zoon, verantwoording aflegt over hun kapitaal (denk aan de "versiering" van de koets). Dat dient ingeleverd te worden. Tot het zover is, dient er, met onmiddellijke ingang belasting betaald te worden. Wat een slappe zooi die politieke partijen.

Bas L. zei

Het is een rare actie van mevrouw van Miltenburg dat zij aan de ver boven haar staande onschendbare mevrouw heeft gevraagd om de formateurs uit te nodigen voor een beleefdheidsbezoekje, dat is nogal onbeleefd van mevrouw van Miltenburg. Een bezoekje waar nergens over gepraat gaat worden. De heren hebben helemaal geen tijd voor dit soort onzinbezoekjes. Ik geloof er dan ook niets van. Het klopt niet. En dan Bemoeiatrix kennende, nee het verhaal is heel anders, maar we zullen er nooit achter komen. Dat is weer dat idiote "Geheim van Noordeinde"