Der König

Zoals iedereen weet heeft de monarchie zeer dringend en nadrukkelijk behoefte aan een legitimatie, want per slot van rekening is het niet uit te leggen waarom iemand op grond van geboorte het hoogste bestuurlijke ambt in dit land bekleedt, en om diezelfde reden aan het hoofd van iedere regering staat. Daartoe worden dan allerhande argumenten uit de kast getrokken, die in de meeste gevallen alleen maar op emoties berusten.

Maar als het bijvoorbeeld om de keiharde kosten van (minimaal) € 113 miljoen per jaar voor ons koningshuis gaat, wordt het een beetje ongemakkelijk om daar louter sentimenten tegenover te plaatsen. Vooral in Nederland, daar zijn wij immers een veel te zuinig volkje voor. Dus dan krijgen we te horen dat de monarchie een veelvoud van de kosten ook weer opbrengt — sommigen beweren zelfs miljarden — omdat alleen een heuse koning voldoende gewicht in de schaal kan leggen om échte mega-orders binnen te slepen bij bijvoorbeeld staatsbezoeken.




NOS, 30 augustus 2012



Het is dus maar goed dat de koning van Duitsland vorige week ook is meegegaan met de handelsmissie naar China. Bondskanselier Angela Merkel zou niet zonder kúnnen, want zij weet als geen ander dat er zonder Goddelijke Doorluchtigheid nooit handel gedreven zou worden. Dus nam zij — naast zo'n beetje haar halve kabinet — vanzelfsprekend ook haar koning mee, compleet met hermelijnen mantel en gouden kroontje op zijn hoofd. Kortom, een echte Hoogheid. Jaja, die Merkel weet wat zij doet, die gehaaide politica weet precies waar die Chinezen gevoelig voor zijn!

Zwaar geïntimideerd door de gewichtige aanwezigheid van Seine Majestät heeft China dan ook meteen op de eerste dag vijftig Airbus-vliegtuigen besteld, voor het lieve sommetje van € 2,8 miljard. Zo ziet iedereen direct dat de kosten van de Duitse koning inderdaad meteen dubbel en dwars worden terugverdiend. En dan moet u nog weten dat de Duitse koning wettelijk 10/9 krijgt van het salaris van de Bundeskanzlerin; en dat van haar is € 220.000,-. Dat komt er dus ongeveer op neer dat de Duitse koning het exorbitante bedrag van maar liefst € 245.000,- per jaar opstrijkt.

Het mag wat kosten maar dan heb je ook wat, want een ieder begrijpt dat Duitsland deze mega-order immers nóóit had kunnen binnenhalen als zij slechts een ordinaire republiek was. Het enige probleempje is alleen hoe het Duitse staatshoofd nu precies genoemd moet worden. Daarom is de titel van dit artikeltje een beetje onbeholpen 1:1 uit het Nederlands vertaald: Der König, want in Duitsland heeft men het namelijk — héél vreemd — over der Präsident.

Of zoiets.








3 opmerkingen:

Anoniem zei

Het zoveelste schot in de roos van Wendela. Hiermee is hopelijk voor eens en voorgoed het onzinnige argument als zou het koningshuis goed zijn voor de economie, onderuit gehaald. Het bewijs is ook de crisis waarin we nu al jaren zitten. Daar heeft hare bea toch maar bar weinig aan gedaan met die zgn. orders die ze zou binnenslepen.

Wendela de Witt - Bicker zei

Het kan goed zijn dat er orders worden binnengehaald als Beatrix bij een staatsbezoek is; ik heb alleen maar willen aantonen dat het niets uitmaakt of het een koning of een president is die meereist. Sterker nog: ik geloof dat Gauck zelfs helemaal niet eens aanwezig was in China.

Anoniem zei

Ik geloof er niets van dat de koningin orders binnen haald. dat doe ik zelf wel, nooit iets gemerkt van een koningin als ik zaken doe in het buitenland.

Vroeger was een koning misschien handig, toen er nog paard en wagen bestond en alleen de koning verder kwam dan de landsgrenzen.
Nu is dat echt achterhaald.