Kuiten bijten

Zou het dan inderdaad zó eenvoudig zijn om van de monarchie af te komen? 'Máxima duikt gracht in voor goede doel' — de titel klonk in elk geval zeer veelbelovend en deed menig republikeins hart eventjes sneller kloppen. Zouden ze écht voor het goede doel van de republiek nu om beurten in de gracht springen? Helaas, het bleek niets meer te zijn dan hetzelfde soort fratsen dat we de lijsttrekkers van de politieke partijen de laatste weken hebben zien uithalen. De ingestudeerde grapjes, de georkestreerde spontaniteit, de geveinsde betrokkenheid, waaraan subiet weer een einde komt na de verkiezingen, is voor de dames en heren politici evenwel de opmaat naar inhoud. Populariteit en sympathie zijn slechts één kant van de medaille in het politiek bedrijf. Een lijsttrekker die niets meer te bieden heeft dan alleen maar in een gracht springen zal het vermoedelijk niet ver brengen in de politiek.


De koninklijke familie daarentegen, heeft écht niets meer te bieden dan de fratsen die de fractieleiders van de politieke partijen uitsluitend tijdens de verkiezingskoorts uithalen, bijvoorbeeld door zoals vandaag in de gracht te springen. Het ingestudeerde, het georkestreerde, de geacteerde interesse en de geveinsde betrokkenheid geeft gestalte aan de verwrongen en verknipte werkelijkheid van de koninklijke familie. Voor het overige is grandiositeit en arrogante distantie de geboden stijlfiguur om de magie in stand te kunnen houden. Hun realiteit blijft immers per definitie hangen bij populariteitspeilingen, en als zodanig is emotie de gammele kurk waarop de gehele monarchie drijft.

Angst is echter een emotie die moeilijk onder controle te krijgen is. Nu demissionair premier Rutte zich het afgelopen weekeinde heeft ontpopt als een bang, hoogfrequent keffend, Emile Ratelband-achtig kuitenbijtertje, is het de vraag wie er meer reden heeft om ongerust te zijn: Mark of Beatrix. Mark wellicht omdat het tij der peilingen zich nu wel eens definitief en beslissend tegen hem zou kunnen gaan keren gedurende deze laatste dagen voor de verkiezingen, en Beatrix zou in dat geval wel eens één van haar meest kruiperige hielenlikkers moeten verruilen voor iemand die zich nog niet eens zo lang geleden als betrekkelijk onbeduidend kamerlid openlijk uitsprak voor de republiek. Althans, voor wat het waard is, want ons drammerige staatshoofd zal ongetwijfeld wel meer met dat bijltje gehakt hebben.

Hoofdzaak is vooralsnog dat — hetzij linkom of rechtsom — bij de komende inhuldiging Jorge Zorreguieta ongehinderd op het bordes moet kunnen verschijnen. En daarmee blijken beide premierskandidaten geen enkel probleem te hebben.








6 opmerkingen:

Anoniem zei

Gatverdamme, wat zijn jullie een stelletje ontzettende negatievelingen. Vast en zeker ook geen familieleden/vrienden met A.L.S.? Makkelijk hoor om altijd en overal maar negatief op te reageren. Ik hoop dat jullie verder een heel prettig leven hebben!

Wendela de Witt - Bicker zei

Welzeker: een zeer goede vriend van mij lijdt aan ALS,— hoezo? Het is overigens onnodig mij aan te spreken in pluralis majestatis. Niettemin dank voor uw vriendelijke wensen.

Anoniem zei

Wat pluralis majestatis betreft; ik kreeg toch sterk de indruk dat zoveel commentaar en negativiteit niet van 1 persoon kon komen.....Zo zie je maar..... Overigens schrik ik niet van het gebruik van moeilijke woorden mevr. Wendela de witt-Bicker. Gaat u vooral lekker door met het beoefenen van uw hobby of is dit uw werk?? Stukjes schrijven op internet?

Timon van Athene zei

Juffrouw de Witt wil niet dat ik verval tot ordinaire scheldpartijen. Alhoewel ik zeer kynisch ben en daardoor momenteel moet vertoeven in een badkuip, wil ik me dat toch goed in de oren knopen.

Ik zou geheel ten overvloede willen wijzen op het feit dat aan het koningschap niks magisch is. Er is eerder sprake van basic causality. Het gevolg van generaties lang dergelijke quasi-mystieke nonsens spoonfeeden, orangistische liedjes in de klas zingen. Heeft veel weg van klassiek conditioneren. Als afgerichte hondjes bij het weerklinken van de bel schiet men ineens in de plooi bij het ten tonele komen van hare majesteit. Om nog maar te zwijgen over de politieke perks bij associatie en een wit voetje houden bij zo'n 'invloedrijk' sujet.

De koningen van deze wereld zullen voor altijd koningen blijven, en de slaven zullen altijd blijven buigen als knipscharen. Geconditioneerd. Met een betonnen plaat voor hun kop. Alles zal blijven zoals het is, koester vooral geen illusies.

Wendela de Witt - Bicker zei

Meneer van Athene ik kan het nu met u eens zijn, met uitzondering van de derde alinea.
Ik hoop toch dat in de toekomst de mensen hun ogen openen, zich niet meer gedragen als knipmessende slaven, maar als volwaardige mensen en er veranderingen optreden in ons staatsbestel en daardoor koningen en koninginnen tot de verleden tijd gaan behoren.

Dwarslezer zei

Ik zou niet weten waarom (Timon van Athene) "de koningen van deze wereld [...] voor altijd koningen [zullen] blijven". Misschien is TvA nog erg jong, maar gezien zijn achternaam zou hij toch minstens mogen weten dat de Griekse monarchie pas enkele decennia geleden afgeschaft is. Mijn advies is om eens in de geschiedenisboeken op te zoeken hoeveel monarchieën er in de voorbije eeuw zijn verdwenen: van Duitsland naar Portugal, van Italië naar Oostenrijk-Hongarije en van Roemenië tot Nepal (enz.!)
De in Spanje heringevoerde monarchie kan zich daar (ondanks alle rare streken van de koning en zijn familie) alleen handhaven dankzij de dictatuur van Franco, die slechts voor de vorm verdwenen is...