Weigerpremier

Natuurlijk zou het veel gemakkelijker zijn om nu iets te schrijven over Willem-Alexander die voor zijn plezier eenden uit de lucht knalt, waarbij afgelopen weekeinde bovendien de kroonprinselijke jachthond gewond is geraakt. Makkelijk zat, inclusief de eis van juriste Marianne Thieme dat de prins hierover opheldering geeft en zijn excuses aanbiedt voor zijn curieuze hobby. 'Kroonprins die voor de lol eenden uit de lucht knalt terwijl zijn vrouw voor een goed doel door de gracht zwemt. Sneu beeld', aldus Thieme, daarbij refererend aan de vermeende voorbeeldfunctie van Willem-Alexander. Toch zou een juriste als geen ander moeten weten dat niemand in Nederland de prins iets kan vragen — laat staan iets van hem eisen — simpelweg omdat hij onder de ministeriële verantwoordelijkheid valt. Zelfs al zóu het Thieme lukken de eendenjacht wettelijk te verbieden, dan herinnert iedereen zich nog wel hoe de prins in 2007 met zijn vrienden dan maar in Spanje patrijzen afschoot, omdat die vogelsoort hier in Nederland beschermd wordt. Enfin, daar gaan we het dus maar niet over hebben.


Get Microsoft Silverlight
EénVandaag, 10 september 2012

EénVandaag, 10 september 2012


Vanavond was Pieter Jan Hagens van EénVandaag in gesprek met Diederik Samsom en bracht de rol van de koningin bij de komende formatie kort ter sprake. 'Wat als de koningin aanstaande donderdag tóch het initiatief naar zich toetrekt en alle fractieleiders voor advies ontbiedt, zou u dan gaan?' Vervolgens voegde er hij nog eens fijntjes aan toe dat de koningin 'staatsrechtelijk de mogelijkheid heeft om dat te doen'. Hagens — toch een ouwe rot in het vak — zou beter moeten weten, evenals de knikkebollende Samsom: staatsrechtelijk heeft zij die mogelijkheid namelijk helemaal niet. Er is simpelweg geen enkele regeling en geen enkel wetsartikel dat invulling geeft aan hoe de formatieprocedure inhoudelijk dient te verlopen.

Tijdens het eerste premiersdebat op 26 augustus voor RTL4 was de PvdA-voorman nog zeer vastbesloten om de wil van de Kamer te laten prevaleren boven eventuele wensen van ons ongekozen staatshoofd. Van die gedecideerde houding was vanavond weinig meer over, vermoedelijk vanwege de kennelijk bedwelmende geur van het premiers-pluche die aan zijn neusvleugels kietelt. Samsom zou een uitnodiging van de koningin 'nooit afslaan, zélfs als de Kamer anders besloten heeft'.

Voor republikeinen blijft het vooralsnog wachten op de eerste moedige regeringsleider die ook weigerpremier durft te zijn.








6 opmerkingen:

Timon van Athene zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Wendela de Witt - Bicker zei

Meneer Van Athene, wij stellen reacties op prijs, maar wij zijn niet gediend van ordinaire scheldpartijen zonder inhoud. Daarom verwijder ik uw reactie.

Anoniem zei

Toch vind ik het prijzenswaardig van Marianne Thieme om opheldering te eisen. Het is te gek voor woorden dat dat niet kan vanwege die absurde ministeriële verantwoordelijkheid en als er dan een politica opstaat die die waanzin negeert en het gewoon heeft over eisen is dat te prijzen. Denk aan al die neprepubliekeinen die thuis in eigen keuken of zo, een grote smoel hebben en verder buigen als knipmessen.

Wendela de Witt - Bicker zei

Zeer zeker. Het zou echter nóg eleganter zijn wanneer zij gevraagd zou hebben om een mogelijkheid de kroonprins rechtstreeks aan te kunnen spreken op zijn gedrag.

John W. zei

Indrukwekkend blog. Wie is/zijn de auteur(s)? Gaarne contact, ik heb een email naar de beheerder van uw profiel gestuurd.

J.W.

Wendela de Witt - Bicker zei

Dank, maar ik ben al getrouwd