Prnsjsdg

Wie meent dat de Nederlandse onderdaan voor de buitenproportionele uitkeringen aan de koninklijke familie, hun gebruik van de paleizen, vliegtuigen, auto's, boten en ontelbare reisjes als tegenprestatie slechts eist dat zij zich één dag per jaar voor schut laten zetten, vergist zich. Vroeger was dat inderdaad zo: op 30 april verscheen de familie dan ergens in het land om de klassieke kunsten van koekhappen en zaklopen voor het oog van de camera te beoefenen. Allengs platte dat verder af tot bijvoorbeeld het smijten met een WC-pot, en thans verwacht de gemiddelde onderdaan toch ook wel dat er buiten die ene dag af en toe een prinses in de gracht springt. Kortom: de handen uit de mouwen in plaats van hand ophouden.

Behalve de plicht om af en toe een appeltaart in een bejaardencentrum te bakken, het aaien van geitjes op een pas geopende kinderboerderij en het vakkundig doorknippen van vele linten, hebben de stemgerechtigde onderdanen daar thans meedogenloos een nieuwe vernederende eis aan toegevoegd. Volgende week dinsdag — om precies te zijn de derde van deze maand — gaat ons staatshoofd namelijk de verzamelde Staten-Generaal bijeen roepen om de plannen van haar regering bekend te maken. Nu hoef je geen doorgewinterde politiek analist te zijn om te begrijpen dat die plannen helemaal niet bestaan. Desalniettemin hechten wij Nederlanders aan tradities, hoe raar die ook zijn, en laten wij volgende week dinsdag onze vorstin voor schut op haar troon zitten in de Ridderzaal. En dat is voor de drommel een zware eis aan die arme mevrouw, haastwel bovenmenselijk!


Welbeschouwd laten wij de koningin namelijk de plannen van het huidige demissionaire kabinet voorlezen, dus dat van Mark, Maxime en Geblondeerde Geert. Maar, zoals iedereen weet, is dat triumviraat al maanden geleden met een doffe klap geïmplodeerd. Sterker nog: die plannen rondom het Allerheiligste Ik zijn allang vergeten en door de papierversnipperaar gejaagd. Daarvoor in de plaats zouden wij die deftige mevrouw natuurlijk de begrotingen van het Kunduz-akkoord kunnen laten voorlezen, ware het niet dat de samenstellers daarvan inmiddels ofwel parlementair zijn geminimaliseerd, ofwel hebben de ondertekenaars tijdens hun afgelopen verkiezingscampagnes reeds afstand genomen van die afspraken, zoals de forensenbelasting en de langstudeerdersboete.

Arme Beatrix! Maar ja, die rare prinsjesdag-dag ligt nu eenmaal wettelijk en traditioneel vast, en kan slechts door middel van een grondwetswijziging worden verplaatst, wat zeer veel tijd zou gaan kosten — gesteld dat zo'n wet het überhaupt zou halen in de Kamers.

Als wij onze Hoogstdoorluchtige Derzelve deze akelige vernedering willen besparen zit er eigenlijk maar één ding op: volgende week dinsdag plus de hele datum overslaan. Na maandag 17 volgt dan dus direct woensdag 19 september. En dan krijgen we vervolgens — in Nederland, althans — ergens tussen nu en het eind van dit kalenderjaar die verloren dag tussengevoegd; om precies te zijn de derde septemberdinsdag. Gesteld dat het nieuwe kabinet haar regeerakkoord rond de kerst heeft voltooid, krijgen we dan dus in allerlaatste instantie na oudjaar eerst nog even dinsdag 18 september, en dan pas nieuwjaarsdag. De oliebollen zijn dan misschien wat harder dan anders, maar zo komt het allemaal dan toch nog op z'n pootjes terecht.

Of we besluiten om die deftige mevrouw volgende week een liedje te laten zingen. De Staten-Generaal wil vast wel meeklappen.









11 opmerkingen:

Bas. L. zei

Toch fijn mevrouw de Witt dat u meedenkt om de zware verantwoordelijke taak van mevrouw Van Amsberg te verlichten.
Gelukkig bent u hierin niet de enige,ook de heer Rinnooy Kan doet zijn best de inspannende afmattende arbeid van diezelfde mevrouw enginzins dragelijk te maken.
http://indegelogeerdeaap.blogspot.nl/2012/06/buffelen.htm1 Goed bezig.

Timon van Athene zei

Mevrouw een liedje laten zingen en de Staten-Generaal laten meeklappen, dan zal ik met intens genoegen toekijken. Hoe DPRK'esque. Een beter idee, laat haar met alle hofdames de Can-Can dansen, in passende kledij!
Het verval van het monarchale bestel is ingezet, en HKH voelt de bui al hangen. Wat dat betreft maakt een kat in het nauw rare sprongen.
Echter, aan de spastische reactie van juffrouw Verbeet op een spottend vraagje valt af te lezen dat er nog even flink moet worden doorgepakt. Old habits die hard!

Anoniem zei

Die luchtige toon van Wendela doet me goed. Ik lijd nl. aan een verkiezingskater en waar ik het hardst van baal is het feit dat die arrogante, grootste hielenlikker van het graaihuis aller tijden, hoogstwaarschijnlijk weer premier wordt en zich suf zal blijven knikken en buigen zodra er iemand van het stelletje asociale nietsnutten in zijn buurt komt. Succes moet beloond worden vindt deze bijna gebochelde. En wat noemt hij succes? Jatten en uitmelken van het volk.

marjan zei

Wie is wendela ? Niet te geloven wat een verschrikkelijk tendentieus onfatsoenlijk verhaal......eigenlijk kun je alleen maar te doen hebben met zo iemand.

marjan zei

Graag zou ik willen weten wie onder deze naam dit soort zielige blogs schrijft.

Johan zei

Marjan ik heb geen idee wie Wendela is, interessert mij ook niet, ik geniet gewoon van haar schrijven. En ik niet alleen als ik zo de reacties zie. Ik word onpasselijk van al dat propaganda materiaal wat dagelijks over ons wordt uitgestort over de Oranjes, en dan vind ik deze artikelen een ware verademing.

Timon van Athene zei

Ik wil eigenlijk wel eens weten wat u zoal geschreven hebt. Heb even kennis genomen van uw online uitingen, overigens niet tot groot genoegen moet ik zeggen. Hebt u ook nog andere zaken gepubliceerd dan uw kiekjes en private / familiale activiteiten en spinseltjes?

Eigenlijk kun je alleen maar te doen hebben met zo iemand die zich zo laat leiden door compulsies en ad hominem zit af te geven. Tuurlijk, u mag van dit blog vinden wat u wilt, kan zeggen dat ik me in bepaalde zaken ook niet geheel kan vinden, maar het zou u sieren als u uw kritiek iets meer zou kunnen substantiëren.

Astrid zei

Waarom zou u dat willen weten. U vindt het toch niets, ga dan lekker uw Libelle lezen en stop met hier uw domme reacties te spuien. Stel dat Wendela uw vragen, die u niet rechtstreeks aan haar heeft gesteld, zou beantwoorden, en dan? Wat gaat u dan doen? Uw mening uiten. Of ze daar op zit te wachten. Ik kan me dat niet voorstellen, zeker niet op de manier zo als u dat doet.

Anoniem zei

Helemaal met je eens Johan. Wendela, wie dat ook moge zijn, is een verademing voor al diegenen die niet klakkeloos meedoen met het oranjegedweep. Die oranjes, dat stelletje inhalige profiteurs, spelen handig in op de leegte van het bestaan waar velen last van hebben en denken die leegte te kunnen opvullen met bewondering voor mensen die dat als allerlaatsten verdienen. Ga alsjeblieft door Wendela.

Edmond V.O. Katusz zei

Geachte Marjan,

Met belangstelling zie ik uw bijdrage alhier tegemoet waarin u het tendentieuze, onfatsoenlijke en zielige karakter van de artikelen van mevr. De Witt-Bicker aantoont. Mogen wij hopen?
Gegroet, Edmond V.O. Katusz

Edmond V.O. Katusz zei

Geachte Marjan,

Mag ik u tot kalmte manen, want het is wellicht de Majesteit zelf die onder een schuilnaam laat weten hoezeer zij genoeg, meer dan genoeg, heeft van deze hele wanvertoning!

Het kan ook een fuikje zijn van de RVD, opdat alle republikeinen die hier juichend binnenzwemmen meteen op DE LIJST geplaatst worden.
Gegroet, Edmond V.O. Katusz