Azijnpissen (1)

Tijdens alle verkiezingsdebatten — onafhankelijk van inhoud of onderwerp — overal valt de gitzwarte bezuinigingsschaduw overheen. Of het nu over defensie, zorg, overheid, cultuur, sociale zekerheid, huizenmarkt of onderwijs gaat: in laatste instantie wordt ieder thema uitgewrongen in termen van pecunia, omdat het sacrosancte begrotingstekort tot in de fijnste haarvaten van alle discussies doorsijpelt. Tussen het multimediale geweld van partijpolitieke proefbalonnetjes, schreeuwende peilingen, fact checkers en premature coalitie-koketterieën zweeft er dan ineens een onbeduidend nieuwtje tussendoor dat geen enkele aandacht krijgt. Het kabinet is dan weliswaar demissionair, en de bewindslieden zijn momenteel wellicht vaker op straat aan te treffen dan achter hun bureaus, maar er worden nog steeds beleidsmaatregelen genomen en uitgevoerd.

Aan de titel van dit artikel kunt u zien dat dit een serie gaat worden, want republikeinen staan erom bekend notoire azijnpissers te zijn. Welnu, het is dan maar weer eens een keertje zover.


Emanuel de Witte(1617-1692):
Interieur van de Kerk te Delft (1651)
Vandaag werd namelijk tussen het nieuws doorgefrommeld dat staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap besloten heeft om de privé-graftombe van de koninklijke familie te laten renoveren voor een bedrag van maar liefst € 6 miljoen. U weet wel, de Nieuwe Kerk in Delft waarin zich het praalgraf van Willem van Oranje bevindt en alle leden van de koninklijke familie worden bijgezet. Van deze beroepsparasieten zijn we inmiddels wel gewend dat zij als geen ander de kunst verstaan de kosten altijd bij anderen uit te laten komen, dus van hen is uiteraard geen enkel gebaar — laat staan een eigen bijdrage — te verwachten.

Als zodanig is het dan ook onbegrijpelijk en onvoorstelbaar dat Zijlstra, die nog maar nauwelijks twee weken geleden met een omgekeerde lege portemonnee voor de Nederlandse studenten stond, kennelijk nu in een hoekje toch ruim € 6 miljoen voor de koninklijke grafkelder heeft weten te vinden.

Het doet sterk denken aan het vergeefse verzoek in 1997 van toenmalig Minister van Gezondheid Els Borst om 60 miljoen gulden voor de vaccinatie van de jeugd tegen nekkramp, terwijl diezelfde week de Nederlandsche Bank de Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan voor maar liefst 82 miljoen aankocht. Die aankoop was dermate in duistere nevelen gehuld, dat er zelfs Kamervragen werden gesteld over de geheimzinnige handelwijze van de toenmalige bankdirecteur Nout Wellink en Minister van Financiën Gerrit Zalm, die de gehele deal buiten het parlement om had geregeld. Later werd pas duidelijk dat koningin Beatrix achter de omstreden aankoop zat.

De renovatie van het familiegraf van de Van Amsbergers voor het lieve sommetje van € 6 miljoen aan gemeenschapsgeld is des te ergerlijker, omdat het kennelijk nog eventjes snel moest worden geritseld,— een week voordat er een nieuw parlement in de Kamer zit. Bah!








7 opmerkingen:

Anoniem zei

Inderdaad walgelijk. De opmerkzaamheid van Wendela is onovertroffen. Ook ik ben ziende blind geweest.

Bas.L. zei

Firma "Geniep en Stiekem". Zijlstra als een knipmessende lakei haalt nog even een wit voetje bij Bea om een nieuw baan, na dit kabinet, veilig te stellen, mocht hij het veld moeten ruimen.
Als dit zo door gaat ziet Nederland er over een paar jaar vervallen uit met uitzondering van de "eigendommen" van de familie. Die worden kost wat kost goed onderhouden. Het lijkt wel een dictatuur, daar staan ook alle staatsgebouwen te blinken naast het grauw van het volk.

Timon van Athene zei

Ik vraag me af wat Halbe heeft gekregen in ruil voor deze gunst. Hij loopt nou niet bepaald over van orangistische sentimenten. Het woord 'geniep' is uit zijn habitus (alsmede de structuur van zijn gelaat ) af te lezen.
Verder zie ik een Samsom die met een aangemeten houding en cheapass televangelist smile kiezertjes probeert binnen te harken. En hereditaire opvolging, daar doen zelfs de scharlaken rode consorten van meneer Roemer niet meer moeilijk over. Om kynisch van te worden.

Marien zei

Stelletje azijnpissers. Eerst wordt er teveel bezuinigd op cultuur en erfgoed, dan gooit O&C en voor z'n eigen armoe nog eens 6 miljoen tegenaan, is het weer niet goed.

marjan zei

Wie is deze wendela.....

Bas.L. zei

U vindt het heel acceptabel dat er stiekem een week voor de verkiezingen nog even 6 miljoen wordt uitgetrokken voor een graf, wat gemakkelijk betaald kan worden door degene aan wie het graf toebehoort. Op andere zaken zoals hierboven genoemd kampt men met grote tekorten maar dit moet voorgaan. Natuurlijk zorg, sociale zekerheid en onderwijs zijn lang niet zo belangrijk als het tevreden stellen van een familie die al een paar eeuwen aan het uitkeringsinfuus ligt en nooit genoeg heeft. Dit is onaanvaarbaar. Maar u ben waarschijnlijk één van de vele knipmessende monarchaanhangers die alles blindelings goedkeuren betreffende het koningshuis. Gelukkig zijn er ook nog mensen die hun gezond verstand laten werken en hier hun kritische mening kenbaar maken.

sterrenkind zei

Dit is toch te triest voor woorden.
En morgen staan de oranje vlaggetjes zwaaiers weer aan de kant als zij voorbij komt in haar gouden koets, met een jurk aan en een hoed op die zoveel bij elkaar kosten om hier een heel dorp mee te kleden.